IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическото напрежение оказа натиск върху европейските пазари

Темата за Сирия доминира на срещата на Г-7, която започна днес в Италия

19:59 | 10.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските акции приключиха сесията с понижения на фона на повишения геополитически риск заради Сирия, съобщава CNBC.

В края на търговията регионалният Stoxx 600 остана без промяна на ниво от 381 пункта, като секторите в състава му не намериха единна посока.

В Германия DAX 30 се понижи с 0,2% до 12 200 пункта, във Великобритания FTSE 100 изтри минималните 0,01% до 7 348 пункта, а във Франция CAC 40 записа спад от 0,54% до 5 107 пункта.

Сред най-слабо представящите се акции се наредиха тези на компаниите за комунални услуги. Най-силен спад от включените в сектора компании отчетоха книжата на Enel – 1,05%, след като групата обяви, че е придобила още 13,6% от румънските дъщерни дружества E-distributie Muntenia и Enel Energie Mutenia за 400 млн. евро.

Испанският проблемен кредитор Banco Popular записа 9,6% спад на пазарната оценка, след като обяви, че започва втора процедура по увеличение на капитала. През миналата година банката набра 2,5 млрд. евро, припомня CNBC.

Председателят на борда на банката Емилио Сарачо днес не изключи и евентуално бъдещо сливане, с което банката да се справи с токсичните имотни активи за милиарди, предава Ройтерс.

Същевременно компаниите от туристическия сектор се оказаха сред най-добре представящите се в днешната сесия. Най-силни ръстове в този сегмент записаха акциите на Lufthansa – 2,45% за деня.

Ръстът на цените на петрола подкрепи и акциите на производителите на основни ресурси. Миннодобивният гигант BHP Billiton получи и допълнителна подкрепа от инвеститор активист, който призова компанията да отдели петролното си подразделение. Акциите й поскъпнаха с 2,2%.

Акциите на британската банка Barclays поскъпнаха с 0,9%, след като стана ясно, че главният й изпълнителен директор Джес Стейли се разследва от британските регулатори. Бордът на банката съобщи, че Стейли неправомерно е разследвал служители за неправомерно разпространение на информация.

В Италия днес започва двудневната среща на лидерите на Г-7. Сирия доминира разговорите на политиците на седемте най-влиятелни държави в света. Италия се надява, че във финалното комюнике ще подкрепи усилията на Организацията на обединените нации да прекрати вече шестгодишния конфликт в Близкия изток.

Във Франция пък започва официалната кампания за президентските избори. На 23 април ще се състои гласуването в първия тур, припомня CNBC. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още