IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Австрия работят по европейски закон за предоставяне на убежище

"горещите точки" ще играят ключова роля в идеята на двете страни

18:33 | 19.12.15 г. 1
Германия и Австрия работят по европейски закон за предоставяне на убежище

Германия и Австрия работят съвместно по предложение за общ европейски закон за предоставяне на убежище. Това съобщава координаторът на Германия за бежанската криза Петер Алтмайер в интервю за сп. Focus, предава Ройтерс.

Стотици хиляди имигранти, бягащи от войната и бедността в Сирия, Афганистан и други страни, пристигнаха в Германия тази година. Много от тях влизат в страната през Австрия.

Алтмейер посочва, че работи в тясно сътрудничество с Йозев Йостермайер, австрийският министър, който отговаря за политиката относно кризата с миграцията.

"Ние говорим за това как една такава система би могла да изглежда”, казва Алтмайер. По думите му скоро в разговорите ще бъдат включени и други страни, като Франция и Холандия.

Така наречените "горещи точки" ще играят ключова роля в идеята на Германия и Австрия за закон за предоставяне на убежище в Европейския съюз (ЕС).

Това са центрове, в които се регистрират мигрантите при пристигането им в ЕС, като основната им роля е да идентифицират лицата, търсещи убежище, които отговарят на условията за програмата за преместване в друга държава от ЕС-

В момента има само два такива напълно действащи скринингови центъра от общо 11, които се планира да бъдат създадени, отбелязва информационната агенция.

Съгласно проектозакона на Виена и Берлин в “горещите точки” ще се взима решение за това дали някой се нуждае от защита, или не. "Онези, които получат положително решение, след това ще бъдат разпределени в страните от ЕС по формула и действителното прилагане на убежище след това ще се извършва в тези страни", добавя той.

Германското правителство вижда единното европейско право в областта на убежището заедно с осигуряването на външните граници на Европа като ключ към намаляване на броя на бежанците, които пристигат в страната. Само тази година се очаква броят на бежанците в Германия да достигне 1 млн. души.

Говорител на Йостермайер не е бил открит за коментар. Австрийският ежедневник Kurier съобщи по-рано, че министърът на правосъдието Яолфганг Брандстетер е представил на Брюксел план за общи правила за обработка на заявленията за убежище, направени в мисии на ЕС в чужбина, или в “горещи точки”, създадени от ЕС или от международната общност.

Темата за бежанската криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"Онези, които получат положително решение, след това ще бъдат разпределени в страните от ЕС по формула и действителното прилагане на убежище след това ще се извършва в тези страни"А тези които не получат положително решение ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още