IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското външно разузнаване е шпионирало Белия дом и други институции в САЩ

Федералната разузнавателна служба е шпионирала между 1998 г. и 2006 г. вътрешни телефони и факсове в Белия дом

20:31 | 22.06.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското външно разузнаване, разтърсено от няколко скандала за подслушване, е шпионирало в продължение на години няколко американски компании и учреждения, сред които е и Белият дом, предаде Франк прес, като се позова на списание "Шпигел".

Федералната разузнавателна служба (БНД от Bundesnachrichtendienst или BND), отговаряща за външното разузнаване, е шпионирала между 1998 г. и 2006 г. вътрешни телефони и факсове в Белия дом, пише германското издание. "Шпигел" твърди, че се позовава на проучени от него документи, без да уточни какви точно.

Според германското списание външното разузнаване на страната е разполагало със списък на 4000 телефонни номера, номера на факсове и електронни адреси, който му позволявал да следи американски цели, сред които и министерството на финансите и офиса на държавния секретар.

Германските агенти също така са поставили под наблюдение и американски компании и учреждения като НАСА, Локхийд, няколко университета, неправителствената организация Human Rights Watch, военновъздушните сили, военноморските сили, Управлението за разузнаване към Пентагона. Няколкостотин чужди посолства, базирани във Вашингтон, както и Международният валутен фонд и американският офис на Арабската лига, също са били шпионирани, твърди германското издание.

Германската Федерална разузнавателна служба засега не е коментирала твърденията на "Шпигел", отбелязва АФП. Агенцията припомня, че БНД на няколко пъти бе замесена в шпионски скандали.

През март 2015 г. стана ясно, че между германското външно разузнаване и американската Агенция за национална сигурност (АНС)е имало сътрудничество. В неговите рамки БНД е шпионирала в полза на АНС няколко цели в съюзнически страни, по-специално представители на френското президентство и външо министерство, както и Европейската комисия.

В средата на февруари германска парламентарна разследваща комисия, проучваща това сътрудничество, изслуша канцлера Ангела Меркел. Тогава Меркел заяви, че е била изненадана да научи за това сътрудничество, и сподели, че е мислела, че външното разузнаване няма подобни практики.

През есента на 2013 г. появили се информации за подслушване на мобилен телефон на германския канцлер от американското разузнаване предизвикаха силно напрежение между Берлин и Вашингтон. Тогава Меркел каза, че шпионирането на приятели е нещо, което изобщо не трябва да се прави.

В резултат на всички тези скандали Германия прие през юни миналата година поредица нови мерки, предназначени да осигурят по-добра рамка за дейностите на външното разузнаване.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Еми да не се сърдят тогава, че и САЩ правели същото.То май това си е било стандартна процедура всеки да шпионира всеки и не е признак на предателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
ИНВЕСТОРА ЧЧУГУНИТЕ СА МНОГО НАГЛИ ,А ВИЕ СИ ГИ ОТГЛЕЖДАТЕ !???ТОВА СА МОРАЛНО ОСТАРЕЛИ СЪЩЕСТВА !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
типипен пример за новина лъжа партенка преписана в стил Инвесторо, една жена на пазара каза, че се позовава на едни докименти, но не каа кои точно, нит некой от BND прай официално изявление по въпроса нищо мукар брат ми. А съвсем друго си е кат Сашшш подлушваха Щъркелица е тогава беше разрешено и е ок, нема ядове, но обратното е мнооого лошо, макар, че надали се е състояло тъй като Германия е окупирана от САшш страна, тва не треа се забрая .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
"Меркел каза, че шпионирането на приятели е нещо, което изобщо не трябва да се прави."Че къде става дума за приятелство ? Под масата вървят яки ритници по кокалчетата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още