IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Победата на Макрон е важна стъпка, но все още само стъпка

Хю Пил, главен икономист за Европа в Goldman Sachs, внесе малко здрав разум около еуфорията покрай Макрон

17:40 | 24.04.17 г. 2
<p>
	<em>Еманюел Макрон. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Еманюел Макрон. Снимка: Архив Ройтерс

Подкрепата от 23,9% за Еманюел Макрон на първия тур на френските избори представлява „значително фундаментално пренастройване на политиката във Франция и може би в по-широк план в Европа“, казва Хю Пил, главен икономист за Европа в Goldman Sachs, пред CNBC.

По думите му обаче „трябва да интерпретираме това като много важна стъпка, но все още само като стъпка“. Така икономистът внесе малко здрав разум в еуфорията покрай Макрон.

Според Пил балотажът на 7 май отразява по-широка тенденция, в която традиционно лявата и дясната част на спектъра от политически нагласи се сливат, или поне са настигнати от друг спектър, а именно евроскептична, по-националистическа страна срещу по-международна, проевропейска, глобалистка страна.

„Това също беше отразено на холандските избори през март, когато проевропейският премиер Марк Рюте беше преизбран“, казва Пил. 

Той посочва, че партията на Макрон ще трябва да има и голяма победа на парламентарните избори през юни, за да може плавно да прокарва реформите си. „В крайна сметка Макрон го чака още доста работа", казва Пил.

CNBC припомня, че в неделя за пръв път от основаването на Петата република през 1958 г. основните партии във Франция – републиканците и социалистите – няма да участват на балотажа на президентските избори.

По думите на Хю Пил лидерът на Националния фронт Марин льо Пен играе ключова роля в това преориентиране на френската политика. Според него крайнодясната идеология на Льо Пен ще бъде част от мейнстрийм политиката във Франция и ще бъде естествената опозиция на Макрон в средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 6 години
Ами ако загуби от женската?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
Ротшилда в ефир прикаат за отрочето си, разбрахме вече, ама чекайте малко до 7ми има време после ше га лапнете, още верно е стъпка по стъпка .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още