IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е изпълнила едва половината от поставените от кредиторите цели

Международните институции предлагат Жак ле Пап да оглави новия приватизационен фонд на страната

17:19 | 17.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гърция е изпълнила едва половината от поставените цели, необходими за финализиране на първия преглед на спасителната програма на страната. Това съобщава гръцкото издание „Катимерини“, позовавайки се на свои източници.

Представителите на международните институции, кредититиращи страната, са приключи разговорите с правителството с много резерви относно редица политики, обявени от правителството.

Една от забележките се отнася до предложението на образователното министерство за усложнена процедура за уволнение на учителите в частните училища. Двете страни не могат да се разберат и относно имунитета за лица, които доброволно са съобщили за недеклариран доход в чужбина, както и за замразяването на размера на осигуровките за самоосигуряващите се лица.

И двете мерки бяха обявени от премиера на Гърция Алексис Ципрас в Солун през миналата седмица.

Още вчера стана ясно, че кредиторите и Атина не могат да постигнат съгласие и относно управлението на новия приватизационен фонд в страната. Според източници на „Катимерини“ предложението е председател на Надзорния съвет на фонда да бъде Жак ле Пап, бивш помощник на директора на управляващия директор на МВФ Кристин Лагард.

В Атина обаче не поддържат тази кандидатура.

Приватизационният фонд на страната трябва да се ръководи от съвет от петима членове. Трима от тях се избират от Гърция, а двама – от кредиторите. И двете страни обаче трябва да одобрят кандидатите, както и имат право на вето на номинацията.

Според източници в гръцкото правителство в следващите дни в парламента ще бъдат внесени предложения по 15 точки, свързани с изпълнението на исканията на кредиторите. Прегледът на извършеното ще стане на заседание на работната група на Еврогрупата, насрочено за 29 септември.

Атина се надява дотогава да е приключило с работата по прегледа и в средата на октомври да получи останалите 2,8 млрд. евро от първия транш по програмата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Да , знаем от горчив опит с 'масовата приватизация' .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 7 години
Ами съпротивляват се гърчолята на пладнешкия грабеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още