IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфраструктурата за "Турски поток" отива в Краснодарския край

От Газпром още не са загубили надежда за реализацията на проекта, но вече намериха приложение на съоръженията

13:02 | 09.12.15 г. 1
Инфраструктурата за "Турски поток" отива в Краснодарския край

Изградената досега инфраструктура за „Турски поток“ на територията на Русия ще бъде използвана най-малко за газификацията на Краснодарския край. Това съобщава ТАСС, като се позовава на коментар на зам.-председателя на Газпром Валерий Голубев.

От неговите думи става ясно, че още има надежда за реализацията на „Турски поток“ и „Северен поток“ 2. „Сега никой не дава отговор за съдбата на проектите, но се надяваме, че здравият разум ще надделее и ще има нормални отношения с европейските и турските партньори“, каза той.

Голубев коментира още, че Газпром планира масова газификация на западните райони на Краснодарския край.

Припомняме, че изградените съоръжения първо трябваше да послужат за реализацията на „Южен поток“. Проектът обаче беше спрян от президента на Русия Владимир Путин по време на посещение в Турция на 1 декември 2014 г.

Тогава беше заявено и началото на нов проект за газопровод - „Турски поток“, този път към бреговете на южната ни съседка, а не към Варна. Неговата съдба обаче не беше по-различна от тази на предшественика му - само година след гръмкото начало идеята вече е загърбена от руските власти заради напрежението с Турция след свалянето на руския военен самолет в Сирия. 

Част от изработените тръби за „Южен поток“ също трябваше да бъдат използвани за „Турски поток“, а друга част – за разширението на „Северен поток“.

По оценка на руското издание „Ведомости“ по двата неосъществени на този етап проекти Газпром е похарчил 250 млрд. рубли.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
И тук е времето Русия да изненада ЕС, като предложи съгласуван с изискванията на 3-ти ЕП договор за ЮП.Ха да видим. Все едно, който /още?/ пълни тръбата, ще си плаща за ползването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още