IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intesa Sanpaolo е готова да финансира големите руски газови проекти

Москва обаче няма подкрепата на ЕС нито за плановете си за "Северен поток" 2, нито за "Турски поток"

11:50 | 24.10.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Италианската банка Intesa Sanpaolo е готова да финансира големите руски енергийни проекти, анонсирани от Москва, но неполучили още европейско одобрение. Още през лятото институцията заяви, че е заинтересована от разширението на „Северен поток“.

В края на миналата седмица председателят на Съвета на директорите на банката Антонио Фалико коментира пред РИА Новости, че имат готовност да участва и във финансирането на „Турски поток“.

„Ако имаме възможност, сме готови да направим това самостоятелно или при участието на други банки“, обясни той. Банката планира да участва и при нова емисия на еврооблигации на „Газпром“, каза още Фалико.

Москва отдавна търси начини за финансиране на своята газова експанзция, но и двата споменати от италианския банкер проекта все още нямат одобрение от страна на европейските институции. Нещо повече - „Северен поток“ 2 всъщност среща силната съпротива на държавите в Централна и Източна Европа.

Полша дори отказа да регистрира съвместното дружество между акционерите - „Газпром“, Engie, Wintershal, Shell, OMV и Uniper. Това поставя под въпрос реализацията на проекта, защото ще бъде нарушено основно европейско правило – компания, която добива природен газ, да не бъде мажоритарен собственик на газопровода, по който се доставя суровината.

Въпреки това в Москва не крият своята увереност, че „Северен поток“ 2 ще бъде построен. Дори през ноември ще бъде построена и първият участък от газопровода на руска територия, заяви по време на Евразийския форум, който се провежда във Верона, директорът по комуникациите на Nord Stream 2 Улрих Лисек.

По същия начин Русия действаше и по отношение на „Южен поток“ - беше направена първата заварка между тръби по трасето на газопровода на българска територия, както и беше дадено началото на строежа на компресорна станция на брега на Черно море в Русия.

По отношение на „Турски поток“ в Брюксел все още нямат ясна позиция. Русия и Турция подписаха споразумението по проекта на 10 октомври, но все още не е ясно как ще бъде доставян газът за Европа по този газопровод. Плановете засега предвиждат да бъде изградена една тръба, която ще захранва турския пазар. На по-късен етап ще бъде построена и втора, която ще гарантира доставките за Южна Европа.

От Турция тръбите ще минават през газов хъб на територията на Гърция и оттам ще се разпределят за страните в региона, сочат първоначалните идеи на „Газпром“. За целта обаче Москва ще трябва да спазва всички европейски правила в областта на енергетиката и защитата на конкуренцията, заявиха вече от Атина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
ейй, уж сте журналисти, уж БЕЛ сте учили предимно, а така и не направихте разлика от сериозно говорене и кyртоазия."ако имаме възможност" и "ще участваме" са две различни неща !!!И аз ако имам възможност ще си купя 10 ферарите, а сега напишете че "българин е готов да купи 10 ферарита, ако му осанат пари още 10 ламбота !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още