IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия, Франция и Германия искат от ЕК да засили регулациите при придобивания

Трите страни настояват за повече защита при чуждестранни изкупувания на европейски компании

11:15 | 22.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италия, Франция и Германия искат от Европейската комисия (ЕК) да засили съществуващите регулации, които позволяват на страните от Европейския съюз (ЕС) да блокират чуждестранни придобивания на европейски компании, съобщава Ройтерс, като цитира два италиански ежедневника.

Искането се позовава на т.нар. „златни права“* за забрана или определяне на условия за кандидати купувачи, които „работят по правила, които не следват пазара и които не уважават правилата за реципрочност при придобивания“, пишат Il Sole 24 Ore и La Stampa, като се позовават на изтекло писмо до ЕК.

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) се договориха през юни да обмислят преглед на инвестициите от държавните китайски компании. Франция, Германия и Италия подкрепят идеята ЕС да има правото да блокира китайски инвестиции.

Писмото е било изпратено до Комисията на 28 юли и е следствие на подобно от февруари. Макар че не споменава конкретни страни или компании по име, то явно е мотивирано от последните придобивания на Пекин в Европа.

Правата ще бъдат засилвани за всички целеви компании, смятани за стратегически, и в случаи, в които придобиванията се финансират от държавни фондове или агенции, казва се в документа от 10 страници, цитиран от медиите.

Това не е форма на протекционизъм, а по-скоро предоставяне на шанс за проследяване на дейности, които са съвместими с европейските правила“, коментира италианският промишлен министър Карло Календа пред La Stampa.

Трите страни препоръчват съгласно новите регулации, които не трябва да заменят националните правила, страните членки да уведомяват Комисията на всеки шест месеца за всички корпоративни инвестиции от трети страни, с изключение на тези в сектора на отбраната.

* Златни права в Италия представляват права, дадени на държавата, които могат да бъдат упражнени при извънредна сделка за придобиване на компания от стратегически за страната сектори. Правата могат да включват право на възражение, на вето и др., бел. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още