IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Изпълнени са всички решения на Европейския съвет за бежанците

ЕК отчете мерките, които е предприела за ограничаване на бежанската вълна в навечерието на Европейския съвет

15:22 | 14.10.15 г. 2
Юнкер: Изпълнени са всички решения на Европейския съвет за бежанците

Всички конкретни стъпки, поискани от лидерите на ЕС на заседанието им на 23 септември, вече са изпълнени, отчете председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от пресцентъра на Европейската комисия.

В навечерието на новия Европейски съвет, който ще се проведе на 15 и 16 октомври, той посочи, че са направени промени в европейските бюджети, за да бъдат осигурени повече пари за справяне с миграционните потоци, изпратени са експерти в Гърция и Италия за справяне с кризата и са изпратени насоки към държавите в общността относно прилагането на правилата за предоставяне на убежище.

От Европейската комисия посочват и какви са конкретните оперативни мерки, които са били взети след Съвета. Във връзка с т.нар. „горещи точки“ Брюксел е изпратил свои експерти на остров Лампедуза (Италия), а в Гърция са в процес на разполагане. С тези действия са започнали и първите релокации на бежанци, както и връщането на незаконни имигранти, които нямат право на престой.

За бюджетната подкрепа от ЕК докладват за увеличаване на средствата за справяне с бежанската криза с 1,7 млрд. евро. Така за решаване на тези проблеми през 2015 – 2016 година общността ще разполага с общо 9,2 млрд. евро.

„Държавите членки трябва да предоставят национално финансиране в сравним размер, както се съгласиха държавните и правителствените ръководители на 23 септември. Голям брой държави членки все още не са предоставили финансиране в сравним размер с това на ЕС за Агенцията за бежанците към ООН, Световната продоволствена програма и други работещи в тази сфера организации (500 млн. евро), Регионалния доверителен фонд на ЕС за Сирия (500 млн. евро) и Извънредния доверителен фонд за Африка (1,8 млрд. евро)“, припомнят още от Брюксел.

ЕК също така работи активно с Гърция заедно със специален екип, работещ на място под ръководството на генералния директор на Службата за подкрепа за структурната реформа. Целта е да се подобри капацитетът на Гърция за приемане на бежанци.

Европейската дипломация работи активно за намирането на политически решения на кризите в Либия и Сирия в подкрепа на ръководените от ООН процеси. В ход е прилагането на плана на ЕС за действие срещу превозвачите на мигранти. Също така тече подготовката с африканските партньори за успешното протичане на Срещата на върха по въпросите на миграцията, която ще се проведе на 11 и 12 ноември във Валета, отбелязват още от ЕК. 

Брюксел финализира и становище относно пропорционалността и необходимостта от временното въвеждане на граничен контрол от страна на Германия, Австрия и Словения. Тя ще продължи да следи отблизо положението и счита, че безусловното изпълнение на приоритетните действия ще позволи да се възобнови нормалното функциониране на Шенгенската система през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Какво ограничаване бе Юнкер???Нали бяха възможност?Нали са ресурс за оползотворяване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Какво ограничаване бе Юнкер???Нали бяха възможност?Нали са ресурс за оползотворяване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още