IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер под натиск да се оттегли от поста

Въпреки това ръководителят на ЕК не възнамерява да подаде оставка след британския избор за напускане на ЕС

16:57 | 27.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Жан-Клод Юнкер се изправя пред призиви за оставка като ръководител на Европейката комисия (ЕК), след като Великобритания гласува за напускане на блока, съобщава Bloomberg.

Някои европейски правителства изразиха мнение, че Юнкер също носи отговорност за изхода от референдума, в резултат на който 52% от британските избиратели подкрепиха напускането на 28-членния блок.

Германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung призова с публикация Юнкер да се оттегли. Чешкият външен министър Любомир Заоралек от своя страна заяви, че Юнкер трябва да направи повече, за да убеди Великобритания да остане в ЕС.

„В момента не приемам Юнкер като правилния човек на тази работа“, заяви министърът по чешката обществена телевизия в неделя. Според него не само Юнкер е проблемът, но и европейският елит като цяло. 

Германският канцлер Ангела Меркел, която има работни отношения с Юнкер, основани на доверие, изрази убеждението  си, че той ще направи важен принос, ръководейки ЕС и неговите страни членки по време на трудния период след референдума на 23 юни.

В същото време говорителят на ЕК Маргаритис Схинас изтъкна, че Юнкер не носи отговорност за британския резултат и не планира да подаде оставка.

„Комисията не е свикала референдума“, заяви Схинас пред репортери в понеделник. „Тези, които трябва да си направят изводи, са тези, които свикаха референдума. Ние работихме за създаване на условия за честно споразумение“, подчерта говорителят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още