IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай протестира срещу антидъмпинговите мерки на ЕС за вноса на стомана

Пекин се усъмни в законността на решението на Европейската комисия

14:07 | 10.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай изрази днес остър протест срещу въведените от Европейския съюз нови антидъмпингови мерки за някои продукти от стомана, определяйки тези мерки като несправедливи и необмислени, предаде Франс прес.

"Китай поставя под огромно съмнение законността на решението на Европейската комисия", заявява в комюнике представителят на китайското министерство на търговията Ван Хъцзюн, информира БТА. 

Европейската комисия обяви вчера компенсаторни мерки за китайските продукти, които според нея са облагодетелствани от държавни субсидии, възпрепятстващи свободната конкуренция.

Митата, с които се облага горещо валцуваната стомна от Китай, използвана в корабостроенето, газовите бутилки и други съдове под налягане, могат да достигнат 35,9%, се посочва в комюнике.

Разследване, започнато от ЕК през май 2016 година, доказа, че китайската промишленост се ползва с "преференциални кредити" и "възстановяване на данъци", които й позволяват да поддържа "изкуствено занижени цени" на износните пазари.

Пекин обаче отвърна, че мярката на Комисията се дължи на неразбиране на системата за финансови заеми и развитието на търговията в Китай.

В Комюникето на китайското търговско ведомство е посочено, че Европейската комисия игнорира факта, че износът на стомана от Китай за Европа определено е намалял през 2016 година. Ван изтъква, че Пекин не само не е субсидирал износа на стомана, но освен това е взел мерки да го контролира.

Производството на стомана, отчитащо свръхколичества в световен мащаб, се следи с особено внимание от Европейския съюз, който вече е взел над 40 мерки за защита на търговията, последната от които бе въведена в началото на април, припомня АФП. ЕС има редица търговски спорове с Китай, който е вторият му търговски партньор след САЩ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още