IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко бързо умират въглищните електроцентрали в Европа?

Разширяването на енергийните мощности на въглища потъва в дим заради безперспективността на предприятията

08:09 | 19.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Плановете за експанзия на въглищните енергийни мощности в Европа отмират постепенно, показват резултатите от проучване на Университета в Оксфорд, цитирани от онлайн изданието euractiv.com.

В периода 2005-2008 г. европейски компании от сектора на комуналните услуги са обявили планове за изграждане на минимум 49 GW нов капацитет на въглища. Само няколко германски фирми са планирали нови мощности от 20 GW, а конкурентите им от Великобритания и Холандия – съответно 7 GW и 4 GW.

Към момента обаче плановете за 77% от тези 49 GW са отменени, а за още 1,1 GW вероятно никога няма да се осъществят, показват данните на университета.

Само 12 от всички планирани нови енергийни мощности на въглища в Европа са реализирани, като нито един от британските проекти не е осъществен.

Мащабните планове за допълнителния капацитет на невъзобновяеми източници на енергия са се основавали на няколко фактора, посочва се в доклада. Преди повече от 10 години политическата ситуация в Германия, Полша и Холандия е фаворизирала въглищните електроцентрали.

От реализираните проекти тези в Германия и Холандия използват само по-малко замърсяващите битуминозни въглища, като прилагат и свръхефективни нови технологии. Само в 11 от отменените проекти употребата на такива технологии за ефективност е била предвидена.

В средата на изминалото десетилетие освен това все още се смяташе, че въглищата имат светло бъдеще, цените на суровините се очакваше да падат, а търсенето на електричество – да расте, посочва се в доклада. Растежът на БВП също беше свързан с ръста на енергийното търсене.

Периодът след 2008 г. обаче се характеризира с намаляване търсенето на енергия в сравнение с прогнозите и свръхкапацитет заради увеличаването на капацитета на възобновяемите източници, посочват експертите.

И други държави се учат от грешката на Европа с въглищата, коментира един от авторите на доклада Бен Калдекот. Индия например наскоро е идентифицирала неефективни въглищни електроцентрали с общ капацитет 5,5 GW, които вероятно ще бъдат затворени. Към момента 195 GW от инсталирания капацитет на страната от 330 GW идва от въглища. През последните две години страната вече изведе от експлоатация въглишни централи с капацитет 4 GW.

Подобна тенденция се наблюдава и в Южна Корея.

Германия също е поела ангажимент да изведе от експлоатация въглищните електроцентрали в съответствие с националните и европейските цели. Съмненията за изпълнението на това обещание във времето обаче остават, защото темата поне засега изобщо не присъства в предизборната програма на канцлера Ангела Меркел, която се очаква отново да спечели изборите.

Общо 40% от електроенергията в Германия идва от въглищни електроцентрали. От началото на това хилядолетие делът на енергията от въглища в страната е намален със само 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още