IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитният рейтинг на Великобритания може да бъде понижен още, предупреди S&P

Обединеното кралство изгуби първокласния си кредитен рейтинг AAA, след като миналата година на референдум мнозинството от населението подкрепи Brexit

18:07 | 09.06.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания може да преживее още едно понижение на кредитния й рейтинг, след като изборите вчера произведоха т.нар. висящ парламент, предупреди пред CNBC Мориц Кремер, директор на звеното за суверенните рейтинги в S&P Global. Консерваторите на премиера Тереза Мей останаха първа политическа сила, но изненадващо изгубиха мнозинството си в парламента.

Обединеното кралство изгуби първокласния си кредитен рейтинг AAA, след като миналата година на референдум мнозинството от населението подкрепи излизане на страната от Европейския съюз (ЕС). Тогава рейтинговата агенция предупреди, че е обезпокоена, че това решение може да влоши икономическото представяне на страната и институционалната й рамка. 

Кремер заяви, че резултатът от изборите в четвъртък доказва, че понижаването на рейтинга е било правилна мярка и че може да има още понижения.

„Перспективата пред оценката все още е негативна, което означава възможно допълнително понижение или понижения“, допълва той. „Това зависи до голяма степен от предстоящите развития от преговорите за Brexit и реалността, пред която Великобритания ще се изправи извън ЕС, а тя е несигурна“, казва още експертът.

Преготовите за Brexit, които трябваше да започнат след няколко седмици, вероятно ще бъдат отложени до формирането на ново правителство. Свързаната с това несигурност може да навреди още повече на икономиката, като попречи на инвестиционните решения.

По думите на Кремер вотът в четвъртък е бил второто ненужно гласуване във Великобритания.

Катрин Мюлбронер, старши вицепрезидент в рейтинговата агенция Moody’s заяви, че предстоящите решения от страна на британските депутати ще се следят много внимателно. „Moody’s наблюдава много внимателно процеса по формиране на правителство и ще своевременно ще оцени последиците“, посочва тя. По думите й съдбата на кредитната оценка от страна на Moody’s ще зависи от два фактора. Първо, резултатът от преговорите за Brexit и техните последици за перспективата пред растежа и второ, фискалните развития предвид бюджетния дефицит и нарастващия публичен дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
тука вече може всички да се запитат за чий ххуйй са ни тия Американски агенции кат ни играят сечено ?!? И един масов отлив от там на всички и аре довиждане сбогом, беше ми приятно ..... деебба и политическите *** за манупулация .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Това случи ли се започва пързалката надолу за паунда и за благосъстоянието на британците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още