IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС подчертаха безпрецедентното единство по преговорите около Brexit

Реципрочните права на гражданите и финансовите ангажименти на Великобритания са сред основните приоритети в началото на преговорите

14:26 | 17.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) се поздравиха за единството по преговорите за Brexit, подчертавайки отново, че търсят справедлива сделка с Великобритания по време на двегодишните преговори за излизане, съобщава Financial Times.

Пред евродепутатите в Страсбург във вторник председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск похвалиха безпрецедентно бързото договаряне на блока по насоките около преговорите за Brexit.

“Никога не съм виждал да се постигне споразумение толкова бързо. Това не е случайно“, каза Юнкер, коментирайки бързото приемане на насоките от 27-те страни членки на ЕС на срещата на високо равнище около Brexit миналия месец. Официалните насоки бяха приети в рамките на няколко минути и бяха посрещнати с аплодисменти от държавните и правителствени ръководители в Брюксел преди три седмици.

Туск повтори трите основни приоритета в първоначалната фаза на преговорите: реципрочните права на гражданите, финансовите ангажименти на Великобритания и нуждата да се избегне физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Само след като страните членки постигнат „достатъчен напредък“ в тези области, ЕС ще продължи с разговори за бъдещите търговски отношения, потвърди отново бившият министър-председател на Полша.

„Ще изготвим по-конкретни насоки, когато дойде моментът, а именно, когато бъде постигнат достатъчен напредък“, каза Туск.

„Ще има много малко време да приключим преговорите за излизане в рамката, предвидена от Лисабонския договор. Времето е от съществено значение, а залогът е голям“, допълни той.

„Тези преговори сега са в ръцете на нашите способни бракоразводни адвокати“, допълни Юнкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още