IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lloyds Bank ще заплати 370 млн. долара по делото за манипулиране на LIBOR

Споразумението е седмото съвместно наказание, постановено от американските и британските регулаторни органи

18:18 | 28.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Lloyds Bank ще заплати 370 млн. долара по делото за манипулиране на LIBOR

Lloyds Banking Group се съгласи да заплати глоба в размер на 370 млн. долара на американските и британските власти, разследващи нейното участие в международния скандал от 2012 г. за манипулиране на лихвените проценти.

Споразумението е седмото съвместно наказание, постановено от американските и британските регулаторни органи във връзка с опитите за манипулиране на LIBOR – усредненият лихвен процент, отразяващ лихвите, по които банките предлагат негарантирани заеми на лондонския междубанков пазар. Ставката се използва като референтен курс за определяне лихвата при различни банкови операции.

Постигайки споразумение с властите, Lloyds последва британските си конкуренти от Barclays и Royal Bank of Scotland, които се съгласиха да заплатят съответно 453 млн. и 612 млн. долара през 2012 и 2013 г.

Санкцията за Lloyds включва глоба от 105 млн. паунда (178 млн. долара) от британската Комисия за финансов надзор (Financial Conduct Authority – FCA), 105 млн. долара от Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) и 86 млн. долара от Министерството на правосъдието на САЩ.

От FCA посочиха, че глобата от 105 млн. паунда включва 70 млн. паунда за опит за манипулиране на таксите, дължими на Английската централна банка (АЦБ) за участие на компанията в специална схема за осигуряване на ликвидност по време на финансовата криза.

"Компаниите са значителни бенефициенти на финансовата помощ от страна на АЦБ чрез Специалната схема за ликвидност (Special Liquidity Scheme – SLS). Заговорниченето в полза на дадени фирми за сметка на британските данъкоплатци е неприемливо", каза директорът по правоприлагането в FCA Трейси Макдермот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още