IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон призова ЕС да ускори преговорите за Brexit

Великобритания настоява разговорите да не са само около самото напускане, за да може компаниите да знаят какво да очакват след март 2019 г.

16:02 | 20.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският министър за Brexit Дейвид Дейвис призова днес Европейския съюз да смекчи позицията си, че двете страни първо трябва да постигнат напредък по уреждането на "развода" и след това да преминат към обсъждане на бъдещите отношения, предаде Ройтерс.

След бавно начало на преговорите за разваляне на над 40-годишен съюз Великобритания настоява разговорите да излязат извън обхвата на самото напускане, за да може компаниите да имат сигурност и да знаят какво да очакват след март 2019 година.

Идната седмица правителството ще публикува пет нови документа, в които ще очертае предложения за бъдещите връзки, включително как да се решават спорове без "пряката юрисдикция на Съда на Европейския съюз", обяви Дейвис, цитиран от БТА.

"Твърдо вярвам, че началният кръг преговори вече показа, че много въпроси около нашето оттегляне са неразривно свързани с бъдещите ни отношения", пише Дейвис във в. "Сънди таймс". 

"И двете страни трябва бързо да преминат към обсъждане на бъдещото ни партньорство и ние искаме това да стане след Европейския съвет през октомври", отбелязва в статията министърът и допълва, че часовникът тиктака.

Представителите на ЕС са на мнение, че трябва да има "достатъчно напредък" в първия преговорен етап по правата на емигрантите, границата на Великобритания с членката на ЕС Ирландия и финансовите въпроси, преди да се помисли за бъдещите отношения.

"И двете страни имат финансови задължения, които няма да бъдат анулирани с излизането ни от ЕС", допълва Дейвис. "Работим, за да определим какви са те - и проучваме основата на позицията на ЕС, ред по ред, както данъкоплатците биха очаквали от нас", пише той. 

Министърът твърди, че очакваните нови доклади ще дадат тласък.  

Brexit изглежда отново ще играе основно влияние върху представянето на британския паунд през следващата седмица, пише Bloomberg. Несигурността около следващия кръг на преговорите между Великобритания и ЕС в края на месеца може да натежи върху британската валута, която отбеляза най-слабо представяне спрямо основните си конкуренти през последната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още