IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Паричната политика на ЕЦБ остава подходяща

Уверени сме, че политиката ни работи и че перспективите пред икономиката постепенно се подобряват, каза президентът на институцията

13:40 | 06.04.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) остава подходяща, а за да се промени, е нужна значителна увереност. Това заяви президентът на институцията Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

„Уверени сме, че политиката ни работи и че перспективите пред икономиката постепенно се подобряват“, каза Драги по време на конференция във Франкфурт в четвъртък.

„Но въпреки това не виждаме достатъчно доказателства, за да променим значително оценката си за перспективите пред инфлацията, която все още зависи от значително количество подкрепа от паричната политика. Затова преоценка на сегашната парична политика сега не е основателна“, допълни президентът на ЕЦБ. 

„Не виждам причина да се отклоняваме от индикациите, които последователно предоставяме при изявленията ни на пресконференциите“, каза още Драги.

Икономиката на еврозоната изглежда набира сила, а заплахата от дефлация вече не е налице. ЕЦБ обаче отправя смесени сигнали за стратегията си за излизане от безпрецедентната програма за стимули, коментира Bloomberg.

Сегашните прогнози включват значителна пауза между края на плана за изкупуване на активи (в края на тази година – бел.ред.) и старта на повишения на лихвите. Някои икономисти в ЕЦБ обаче вече изразиха подкрепа за ускоряване на този процес и дори обръщане на последователността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Сега в Европа е въведен вреден (за устойчивия европейски просперитет) модел за прилагане на еврото.Ако не сте съгласен с това означение на въведения сгрешен модел за прилагане на еврото, моля за Ваше предложение за такова означение.За да е по-ясно разбираемо, моля кратко опишете Вие как виждате наличния модел за прилагане на еврото и аз ще Ви посоча кое е вредното при него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
pinoccio
преди 7 години
Добре, де, с две думи - каква е тая нова парадигма. Всеки модел, колкото и необятен да е, може да бъде озаглавен по някакъв начин. Какво име носи този модел, като какъв се припознава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Наличната държавна грешка за въведен сгрешен модел за прилагане на еврото е възможно да се представи по различни начини.Един от тях е наличие на вреден (за устойчивия европейски просперитет) модел за прилагане на еврото.Прекратяването на държавната грешка може да се осъществи чрез въвеждане на полезен модел за прилагане на еврото.Анализът е наличен, публикуван и възможен за ползване.Всеки може да го прецени и ако намери нещо невярно да го разобличи.Много хора не са съгласни с представените от мен резултати, ала не казват с какво са съгласни?Навярно проблемът да не се ползва полезната новост е липсата на обществено осъзнаване на допусканата коварна грешка.(Ако не бяхте прочели написаното от мен, нима щяхте да знаете за тази държавна грешка?)Очакванията са, че след обществено осъзнаване на допусканата държавна грешка, същата да се прекрати, защото всеки е с вреди при нейно запазване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
pinoccio
преди 7 години
Друже, не знам кой модел е полезен и кой е вреден - те би трябвало да имат някакви сигнификатори - какви са, що са. Иначе така приказката върви накъм ползите и вредите от носенето на тесни ***. Само че проблемът не бил в гащите, а в големината на пакета. Гащите са продукт на индуктивни мисловни образци, докато пакетът е продукт на дедуктивни мисловни образци. Трябва да е по-ясен методологическият анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
Марио Драги не зачита, че при условия на въведение вреден (за устойчивия обществен просперитет) модел за прилагане на еврото е със съдба на жертва и подсигуряван провал.Мнозина очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да е спасител от съвременни щети. Те са със заблуда. ЕЦБ не може да предотврати актуални щети, защото не е с необходимата компетентност.За устойчиво проспериращ Европейски съюз е необходим полезен модел за прилагане на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още