IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел обвини Ердоган, че злоупотребява със заповедите за арест на Интерпол

Турският президент поиска задържането на германско-турски писател чрез червена бюлетина

09:46 | 21.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Размяната на словесни атаки между Ангела Меркел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган продължава. В неделя германският канцлер разкритикува използването от Турция на заповед на Интерпол за арест, за да задържи германски писател в Испания, заявявайки, че според нея това е злоупотреба с международната полицейска агенция, съобщава Bloomberg.

Доган Акханли бe задържан в Испания в събота, след като Анкара е издала червена бюлетина. Германско-турският писател е бил освободен в неделя, но трябва да остане в Мадрид, докато Испания оценява искането за екстрадиране от Турция.

„Не е правилно и се радвам, че Испания го е освободила“, заяви Меркел. „Не трябва да се възползваме от международните организации като Интерпол за подобни цели“.

Авторът често пише материали за състоянието на правата на човека в Турция, за избиването на арменци по времето на Османската империя, както и за убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк през 2007 г. 

Отношенията между Анкара и Европейския съюз са под напрежение след провалилия се опит за преврат миналата година в Турция. Гражданите с европейско и турско двойно гражданство са сред 50 хил. задържани оттогава насам, като редица критици осъждат действията като безразборни репресии от страна на президента.

Меркел бе по-умерена в критиките си срещу Ердоган в сравнение с други германски политици. Редица представители я критикуват за позицията ѝ, която се дължи на ролята на Ердоган като буфер срещу вълната от бежанци от Сирия към Европа.

„Доган е само един от многото случаи, за съжаление“, каза Меркел, която също изостри тона си напоследък. „Ето защо сериозно сме променили политиката си към Турция напоследък. Защото е изключително неприемливо Ердоган да прави това“.

В петък Ердоган призова турците в Германия „да дадат урок“ на германските „антитурски“ водещи партии на парламентарните избори следващия месец въпреки предупреждението на германския външен министър Зигмар Габриел, че Ердоган трябва да стои далеч от германската политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още