IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минните компании и петролът натежаха на европейските индекси

Компаниите от минния сектор се оказаха под силен натиск заради слаби корпоративни отчети и спад на цените на металите

19:28 | 15.03.16 г.
Минните компании и петролът натежаха на европейските индекси

Европейските индекси затвориха търговията във вторник на негативна територия в резултат на резкия спад на цените на акциите на компании от минния сектор и поевтиняването на петрола, предаде CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 изтри 1,1%, като всички сектори се озоваха на червено. Британският FTSE и германският DAX загубиха по около 0,6% от стойността си, а френският CAC се понижи с 0,75%.

Компаниите от минния сектор се оказаха под силен натиск заради слаби корпоративни отчети и спад на цените на металите. Книжата на листнатата в Лондон компания за добив на мед Antofagasta загубиха 10% от стойността си, преди да компенсират част от загубата и да затворят със спад от 4,5%. По-рано компанията отчете, че печалбата преди данъци за 2015 г. се е свила с 82,9% до 259,4 млн. долара.

Други компании от сектора, като Glencore, Rio Tinto и BHP Billiton, също бяха сред най-губещите. Книжата на Anglo American затвориха сесията със спад от близо 11%.

Цените на петрола продължиха спада си във вторник. Европейският сорт Брент поевтиня с около 2,5% до 38,61 долара за барел, докато американският лек суров петрол се търгува малко над 36 долара.

В резултат акциите на петролните компании попаднаха под натиск, като тези на Tullow Oil затвориха със спад от над 11 на сто, а Seadrill, Total и Subsea 7 също записаха резки понижения. Отвъд Океана американските акции също се търгуват с понижения заради спада на петрола при затварянето на сесията в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още