IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: С иска си в ООН Украйна гони само политически интерес

Отнасяме се много сериозно към обвиненията за нарушаване на конвенцията срещу расовата дискриминация, пише руското външно министерство

21:22 | 17.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Русия винаги е осъждала всяко проявление на тероризма и активно се бори с него, е записано в позицията на руското външно министерство относно подадения от Украйна иск в Международния съд на ООН. Според ведомството със своите действия Киев преследва само политически цели с него.

В него Киев обвинява Москва в нарушение на конвенциите за предотвратяване на финансирането на тероризма и за премахването на расовата дискриминация.

В своето изявление от руска страна посочват, че Украйна обвинява в тероризъм двама участници в Минския процес - Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР), които сама е поканила.

"Не разбираме как заявленията за тероризъм се отнасят към Минския процес, в рамките на който страните, със съдействието на международни посредници, се опитват да намерят балансирано решение за мирно решение на конфликта", е записано още в коментара, публикуван на сайта на руското министерство.

Като мултинационална държава Русия се отнася и много сериозно към обвиненията за нарушение на конвенцията за премахване на всички форми на расова дискриминация. Според Украйна правата на украинците и татарите в Крим са нарушени. Според Москва обаче именно Украйна не обръща внимание на редица въпроси, свързани с руското и рускоезичното население в страната.

"Предлагаме на Украйна да сравни руското и украинското законодателство и практика в тази област, за да се постигне общо разбиране как най-добре да защитим правата на хората в конкретни ситуации", добавят от ведомството.

Външното министерство на Русия посочва още, че Украйна не проявява интерес за диалог с Русия и е решила да подаде иск в Международния съд на ООН. Москва ще се запознае с всички обстоятелства, записани в документите, преди да даде по-подробни коментари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още