IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Василев: Няма причина България да живее на дефицит

Намаляването на лихвите, обезценяването на валутите и печатането на пари не е универсално лекарство и няма да реши икономическите проблеми, според експерта

21:08 | 22.10.15 г. 8
Н. Василев: Няма причина България да живее на дефицит

Няма причина България да живее на дефицит в “мирни и спокойни години”. Това коментира изпълнителният директор на Експат Кепитъл Николай Василев в предаването InvestBook на Bloomberg TV Bulgaria.

“Не виждам причина държавата ни да живее на дефицит. В България е мирно и спокойно, след 2010 г. няма рецесия, няма природни бедствия, нямаме други огромни проблеми от рода на военни кризи, бежански поток в огромен размер като в други държави. Нито една причина не съществува България да живее на дефицит. В мирни и спокойни години трябва да имаме излишък”, коментира той.

Що се отнася до нереформираните сектори, за които отива най-много ресурс, Василев посочи, че в сферата на отбраната трябва да се инвестира в “конвенционална” сигурност, като решаването на проблема с бежанците, а не да се правят нови огромни разходи за други технологии.

Според него България изостава с инфраструктурата и образованието, но основен приоритет трябва да бъде намаляването на разходите с цел балансиране на бюджета.

Доц. д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на Българската академия на науките (БАН) коментира в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков, че проблемите на българската, а и на европейската икономика, са структурни.

Той подчерта, че износът на България се увеличава, а същевременно потреблението намалява и спестяванията се увеличават. Експортът ни представлява основно суровини и непреработени стоки и няма добавена стойност. Затова и разходите за труд в България са 8-10 пъти по-малки спрямо тези в топ 5 държавите от Европейския съюз (ЕС), коментира Сарийски. Това по думите му няма как да доведе до увеличение на потреблението.

Съживяване на икономиката няма да се случи с държане на парите в банките, коментира още Сарийски. Банките обаче трябва да подсигурят депозитите, заради което рисковите стандарти с основание са високи заради неработещата икономика у нас и не може да се очаква ръст на кредитирането, посочи той.

За ревизията на дефицита за 2014 г. Григор Сарийски посочи, че са раздвоени мненията дали европейските власти ще стартират процедура за свръхдефицит срещу България. Той даде пример с Белгия и Финландия, срещу които не бяха започнати процедури заради минимално превишение на ключовите 3% от БВП, заложени в Пакта за стабилност и растеж на ЕС. През 2010 г. срещу Люксембург също не беше стартирана такава процедура при дефицит от 4,2%, но същата година имаше процедура срещу България.

За най-новия данък – за вредните храни, икономистът коментира, че му напомня на данъка върху лихвите по депозитите, чиято цел беше да накара хората да извадят парите си от банките. Вместо това обаче депозитите продължават да се увеличават, а налогът само увеличи недоволството на хората, посочи той.

ЕЦБ – подкрепа за пазарите, но не и за икономиката

Що се отнася до решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да преразгледа през декември паричната си политика и програмата за изкупуване на активи, Николай Василев коментира, че това не е изненада. “В Европа от доста време няма добър растеж. Световните медии критикуват Китай, че пада все едно, че е световна трагедия на фона на умрелия останал свят. В Европа няма инфлация, няма растеж, никакви политики за стимули не работят ефективно”, коментира той.

Николай Василев прогнозира, че еврото ще продължи да пада и вероятно догодина ще достигне паритет с долара, освен ако Европа не изненада със силен растеж.

За пазара на акции той очаква да се движи бързо нагоре, тъй като Драги помогна и даде още причини на хората да купуват акции, посочи той. При облигациите според него възможностите са в доларовите активи.

Според Василев лихвите в еврозоната са ниски и дори да станат още по-ниски – това няма да доведе до резултати. “Имам резерви дали политиката по печатане на трилиони води до резултати. Светът никога не е бил толкова залят с пари, а икономическият растеж никакъв го няма. Кучето е заровено другаде”, коментира той.

Той подчерта, че през последните години светът разчита на едно и също “лекарство”, което обаче няма как да бъде универсално – състезание за намаляване на лихви, обезценяване на валути и печатане на пари.

Правилната политика според него е да се забранят бюджетните дефицити и да се повиши доверието в икономиката, което липсва.

Пред Ивайло Лаков Григор Сарийски коментира, че това е поредната вербална интервенция от страна на Драги, който този път се е опитал да бъде по-конкретен. Изненада за пазарите е бил по-твърдият му тон, но почвата е била подготвена още от предишните месеци с понижаването на прогнозите на ЕЦБ за растежа и серията по-лоши данни от икономиките от еврозоната.

“Това, което се опитва да направи ЕЦБ, е да направи европейския износ по-конкурентоспособен чрез понижване на валутата”, коментира Сарийски и допълни, че това няма да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 7
993
преди 8 години
Ооо, не се притеснявай! Сега след пенсионната реформа всичко ще потече ;-) Василев ли е виновен, за ниските пенсии? Ай по-сериозно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 4
dr.5rov
преди 8 години
Слушах го този. Най ме впечатли твърдението му за това, че в момента България няма никакъв сериозен проблем и това е довод да няма дефицит. Тогава се сетих за 1.2 милиона старци, които живеят с под 200 лв на месец, а са работили цял живот. И още много, които живеят под прага на бедността.И това ако не е проблем и то грандиозен проблем - 1/4 от населението ни да живее под икономически геноцид и ние да го пиемаме спокойно, тогава аз не знам изобщо какво е проблем.Такива самодоволни прасета като него предизвикват в мен желание да ги н-а-р-и-т-а-м по сурата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 13
studioaa
преди 8 години
Изчезни от форума комунист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
Чичо Манчо
преди 8 години
Хем неграмотни, хем корумпирани... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Крадеца се появил да ръси мозък... хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
melon
преди 8 години
г-н Василев да се изкаже за перспективите пред Меком...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Освен забрана на бюдж.дефицит трябва и данък върху лихвите но първо се забраняват офшорките и съм обяснил какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments'Кучето не е заровено другаде'' а просто става въпрос за системна криза (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsПроф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) го казва добре - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи и ,че трябва дълбока реформа на световната финансова система ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ ПРОУМЯВА ТОВА ЗА КОЕТО ПИША
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Има причина Николаи Василев - наличието на неграмотни политици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още