IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО предлага посредничество за уреждане на турско-германския спор

Анкара се опитва да ограничи икономическите последици от спора с Берлин

10:13 | 25.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Ройтерс

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи посредничество за уговаряне на посещение на германски депутати при германските войски, служещи в турска военна база, за да се намери решение на спора между съюзниците Германия и Турция, който пречи на операциите срещу Ислямска държава, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Столтенберг направи предложението в момент, когато Анкара се опитва да ограничи икономическите последици от спора с Берлин. Турция се отказа от искането Германия да съдейства за разследване на стотици германски компании, които според Анкара може да са имали връзки с тероризма, посочва Ройтерс. 

Турция отказа на германски депутати да посетят германските войници, разположени в турската военна база Инджирлик, в резултат на което Германия премести войските си в Йордания. Това предизвика тревога в НАТО и стана причина за предложението за посредничество, отбелязва Ройтерс.

„Генералният секретар предложи да съдейства за уреждане на посещение на парламентаристи на летището в Коня в рамките на НАТО. Това летище е жизненоважно за операциите на НАТО в подкрепа на Турция и на коалицията срещу Ислямска държава", заяви говорителят на НАТО Пиърс Казалет.

По-рано в понеделник в интервю за в. Bild германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган излага на опасност изключително важните и вековни отношения с Германия.

В последно време дипломатическите отношения между Берлин и Анкара се влошиха заради задържането на германски граждани в Турция и поради отказа на турските власти да разрешат на германски депутати да посетят германски военни в бази в Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още