IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата програма на ЕС в помощ на млекопроизводителите стартира през октомври

Програмата предвижда да бъдат похарчени 150 млн. евро

19:40 | 26.08.16 г. 1
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новата европейска програма за подпомагане на млекопроизводителите, предвиждаща да бъдат похарчени
150 млн. евро, така че те да бъдат стимулирани да намалят производството си, ще започне да се прилага през октомври, съобщава БТА, позовавайки се на информация на АФП.

ЕС планира да разпредели тези помощи за период от три месеца, като първият ще бъде от октомври до декември, уточни източник от Европейската комисия. Следващата фаза ще започне през ноември, а следваща - през декември, докато бъдат изчерпани 150-те милиона евро. 

Тези стимули предвиждат да се изплащат компенсации от 14 евроцента за килограм непроизведено мляко.

За сравнение, френските производители заявиха, че цена от 30 евроцента на килограм произведено мляко би позволила да бъдат покрити разходите им. 

Заинтересованите от този план производители биха могли да поискат компенсации за минимално количество от 1500 килограма произведено мляко и помощта ще бъде ограничена до 50 на сто от минималното количество доставено мляко спрямо същия период на предходната година.

Срокът за подаване на заявки е 21 септември.

Държавите членки ще трябва да съберат молбите за помощи и да осъществяват контрола. Пак те ще трябва да решават дали тези искания трябва да бъдат представяни от признати организации на производителите или от кооперативи.

Отпускането на тези 150 млн. евро бе обявено на заседание на министрите на земеделието на 18 юли в Брюксел в рамките на общ план за подпомагане на земеделския сектор, който преживява криза, от 500 милиона евро.

Останалите 350 млн. евро са разпределени по национални пакети, които държавите членки ще могат да харчат до 30 септември 2017 година, допълва АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Тези стимули предвиждат да се изплащат компенсации от 14 евроцента за килограм непроизведено мляко."Баси стимулите...ми да помислят още малко , да стимулират мангальора да не се въди толкоз много...безумие !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още