IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд нареди въздушни удари срещу Ислямска държава в Сирия

Досега Париж участваше с удари срещу групата в Ирак, но се въздържаше от подобни действия в Сирия

14:28 | 07.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Оланд по време на пресконференцията си в Елисейския дворец. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Оланд по време на пресконференцията си в Елисейския дворец. Снимка: Ройтерс

Френският президент Франсоа Оланд даде заповед за началото на подготовка за въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия, предаде Ройтерс. По време на пресконференция Оланд обяви, че от вторник страната му започва разузнавателни полети до страната в Близкия изток.

В зависимост от набраната при подготовката информация Франция била готова да започне военни въздушни действия.

„Разполагаме с доказателства, че бойци на "Ислямска държава" от Сирия готвят атаки срещу редица страни, сред които и Франция", поясни държавният глава. Същевременно той изключи засега възможността за изпращане на сухопътни войски в страната. 

Френските военновъздушни сили участват от почти година в ударите на водена от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“. Франция бе първата държава, която се включи във водената от САЩ коалиция за удари срещу позиции на джихадистите в Ирак, но досега се въздържаше от подобни действия в Сирия заради опасения, че това може да облагодетелства режима на Башар Асад. Сега обаче ставало дума за това „да се опълчим на опасността за нашата страна“, заяви още Оланд.

Сирийците представляват голям дял от бежанците, които в момента наводняват Европа. Няколко милиона от тях търсят в чужбина закрила от гражданската война, която взе живота на над 250 хил. души през изминалите години. По данни на ООН 9 милиона души са били разселени или избягали от страната заради гражданската война, продължаваща вече 4 години.

Според президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер през следващите две години Франция трябва да приюти 24 031 бежанци от различни изпаднали в криза страни. Оланд изказа готовност за този план. „Ние ще го направим“, заяви категорично той пред журналисти. Предвид кризата с бежанците сега „е нужно да покажем човечност и отговорност“, поясни френският президент и призова за свикването на конференция по темата в Париж.

Междувременно ново проучване на общественото мнение сред французите, извършено по поръчка на Le parisien, показва, че 55% от обществото са против облекчаване на правилата за даване на убежище на бежанците, включително и на тези от Сирия. 33 на сто пък смятат, че Франция е по-негостоприемна от Германия към имигрантите, докато 44% не намират разлика в отношението на двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
*** шоуто ! "...но досега се въздържаше от подобни действия в Сирия заради опасения, че това може да облагодетелства режима на Башар Асад. "Значи ИД си е създадена от америката точно с тая цел ! Да дестабилизира района по поръчка !И са ко праим ? Ше бием по американската инвестиция ? А кой ше плаши бежанците да бегат към Германия ? Да ви *** и политиката !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 8 години
Добра идея.Кога на рашъните щеше да им се отдаде възможността възможността да отстрелят някоя френска патица озовала се в неподходящия момент на неподходящото место.Сега Башар Ассад и стоящите зад него рашъни ще изпитат удоволствието да наблюдават действието на ракетните комплекси върфу френските МИРАЖИ.ЗАФОРМЯ СЕ ГОЛЯМ ЦИРК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Чеха ви го каза- ИД е против Асад. ЕС след като веднъж вече наби Асад, не върви да му помага ( а врагът на врага ми ми е приятел). Така че... полезният ход е да дадем на руснаците, които от край време подкрепят Асад, кард бланш за действие :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още