IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът Юнкер е достигнал 2/3 от планирания бюджет

От 5 млн. евро на 1 млн. евро се намалява прагът за финансиране

15:28 | 20.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Планът Юнкер е достигнал прага от две трети от планирания бюджет за инвестиции. Иначе казано – вече са ангажирани проекти за 209 млрд. евро. Това съобщи в рамките на обедния брифинг в Европейската комисия говорителят на органа Маргаритис Схинас.

Намалява се обаче и финансовият праг за финансиране на проекти по плана – от 5 млн. евро на 1 млн. евро.

Припомняме, че Инвестиционният план за Европа, известен още като плана "Юнкер", беше представен в края на 2014 г. С него се очакват инвестиции на 315 млрд. евро в икономиката на 28-те държави от ЕС в следващите три години. Разчита се основно на публичен ресурс, но също така и на  привлечен частен капитал.

Целта е да се мобилизират допълнителни публични и частни инвестиции в Европа, включително и в България, за проекти с голямо социално и икономическо значение, както и да се допринесе за развитието на малките и средните предприятия. Очакванията са планът да мобилизира частни и публични инвестиции в размер на 500 млрд. евро за периода до 2020 г.

Европейският фонд за стратегически инвестиции (EФСИ) е в основата на плана Юнкер и започна да действа с начално финансиране от 16 млрд. евро от европейския бюджет и 5 млрд. евро от ЕИБ. Част от парите идват от инструмента "Свързана Европа", който е за инфраструктурни проекти в целия ЕС.

В средата на декември 2014 г. ЕК публикува пълния списък с проектни предложения на 28-те държави членки, като тогава общият им брой бе над 2000, а общата им стойност - около 1,3 трлн. евро. Сред българските предложения имаше такова за изграждането на няколко скоростни пътища, жп линии и далекопроводи, както и всички проекти за пречиствателни станции за питейна вода.

Преди дни стана ясно, че EФСИ разширява допустимите за финансиране сфери и вече могат да бъдат включвани и проекти, развиващи устойчиво селско стопанство, рибарство, аквакултури, други сектори на биоикономиката, както и социални услуги.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още