IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредно червено начало за седмицата и на европейските борси

Въпреки че успяха да възстановят част от загубите си, борсите все пак понесоха сериозен удар

19:07 | 24.08.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари затвориха със сериозни спадове в понеделник, въпреки че успяха да възстановят частично загубите през следобедната сесия, след като стръмното разпродаване на фондовите пазари в цял свят продължава, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 премахна част от загубите си в края на търговията и завърши с понижение от 5,3%, след като при отварянето на борсите в Щатите потъна с 6,7%.

Индексът FTSE 100 в Лондон отчете понижение от 4,4%, германският бенчмарк DAX – от 4,7%, а френският САС – от 5,5%, макар че по-рано през деня се срина с 7%.

Най-ударена на основните европейски борси беше Гърция, която затвори с 10,5% надолу.

На азиатските борси днес китайският индекс Shanghai Composite се срина с 8,5%, след като паниката на пазара продължава. В началото на понеделника акциите на американските борси също започнаха с големи спадове, като Dow Jones Industrial Average се търгува с между 300 и 500 пункта по-малко, след като при отварянето се срина до 1089 пункта.

Със срива си от 6,4% в ранната търговия общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 загуби повече от 500 млрд. евро от общата пазарна капитализация на индекса, твърди Ройтерс.

За август е имало повече волатилност на фондовите пазари отколкото през който и да е друг месец за последните 25 години.

С малки изключения повечето компании в Stoxx 600 се търгуваха на отрицателна територия.

Петролният и газов сектор от индекса бяха ударени от потъването на цената на петрола до най-ниските ѝ стойности за последните 6 години и половина.

Акциите на Glencore поевтиняха с над 10%, а тези на Seadrill и Tullow Oil съответно с 8,8% и 9,8%.

Fiat Chrysler и Renault бяха сред най-силно ударените в автомобилния сектор, като акциите и на двете компании се търгуваха на отрицателна териотира.

Технологичният сектор също пострада, макар че успя да възстанови част от загубите си. Цената на акциите на вписаната на германската борса Dialog Semicon потънаха с над 3%, а тези на Nokia и Alcatel-Lucent – с по 5,5%.

Испанската Abengoa беше една от малкото компании, търгувани на зелено, отчитайки ръст от 4,5% след спечеления договор за 93 млн. долара за построяването на нов терминал на пристанище в Уругвай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 8 години
Не се гипсираите Въстановяването вече започна Още утре всичко ще бъде оцветено със зелено Само Китай ги чакат тежки времена Но такъв е живота Просто китайците трябва да се осъзнаят и да си заемат полагащото място в световната икономика По вече пазар и по малко държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още