IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Действаме като съюзници на Франция

Военните сили на Русия удвоиха своите атаки в Сирия във вторник, като извършиха 34 ракетни удара

18:02 | 17.11.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Владимир Путин: &quot;Ще действаме като съюзник на Франция&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин: "Ще действаме като съюзник на Франция". Снимка: Ройтерс

По заповед на руския президент Владимир Путин руските Военновъздушни сили в Средиземно море ще си сътрудничат с френските като съюзници при бомбардирането на цели на „Ислямска държава“ в Сирия, предава Bloomberg.

Франция разполага с военноморски сили, водени от самолетоносач, в близка позиция до мястото, където оперират руските кораби, заяви Путин на военноморски командир на боен кораб в Средиземно море във вторник в жива видео връзка, показана по руската държавна телевизия. “Трябва да се установи пряк контакт с французите и да работим с тях като със съюзници", нареди Путин. 

Военните сили на Русия удвоиха своите атаки в Сирия във вторник, като извършиха 34 ракетни удара. Агенция "Интерфакс" цитира руския министър на отбраната Сергей Шойгу, според когото за удари срещу ислямистите в Ракка и други места са използвани и стратегически бомбардировачи Ту-160, Ту-95МС и Ту-22. Бомбардировката продължава и в момента, а Русия планира 127 излитания до 206 цели за 24 часа от новия етап на кампанията, каза Шойгу.

„Нанасяме масиран авиационен удар по обекти на ИДИЛ на територията на Сирия. Броят на полетите е увеличен два пъти, което позволява да нанасяме мощни прецизни удари по бойците на групировката върху цялата територия на страната", обясни още Шойгу. Още в понеделник, по време на заседание на Съвета за сигурност в Кремъл, президентът Владимир Путин е поискал ударите в Сирия да бъдат увеличени, припомня агенцията.

По-рано във вторник Путин обвини терористите за катастрофата на руския самолет на 31 октомври, която причини смъртта на 224 души, и обеща да засили военните удари в Сирия, за да накаже тези, които са извършили „едно от най-кървавите престъпления" срещу руснаците.

Руският самолет с 224 души на борда - 217 туристи и 7-членен екипаж, изпълняващ чартърен полет от египетския курорт на Червено море Шарм ел Шейх за Санкт Петербург, се разби над Синай, след като изчезна от радарите малко след излитане. Всички намиращи се на борда пътници и членове на екипажа загинаха. Преди дни нови доказателства, цитирани от американски и европейски представители от сектора по сигурността, както и от британското правителство, показаха, че именно бомба на радикалната групировка „Ислямска държава“ най-вероятно е довела до катастрофата с руския самолет. 

Поделението на „Ислямска държава“ на Синайския полуостров в Египет твърди, че всъщност е взривило самолета в отговор на бомбардировките на Русия в Сирия срещу организацията и други бунтовници, борещи се срещу режима на президента Башар Асад.

Путин и френският президент Франсоа Оланд се споразумяха в телефонен разговор за по-сериозно военно сътрудничество в Сирия, заявиха от Кремъл. Оланд ще пътува до Москва на 26 ноември, след като в разговори с американския президент Барак Обама се опита да изгради коалиция срещу „Ислямска държава“ - организацията, която пое отговорност за терористичните нападения в петък в Париж, при които загинаха най-малко 129 души. 

Темата можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 8 години
Путин прав е като всеки друг седнал, а ти си оставаш тъпо парче и говорши с догадки като другаря... "май се оказа", "ясно му е всичко". Изчезни от тук, че стана символ за всемирна тъпня, мистър Гас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
За какво диалог???? Единственият спечелил от атентатите е Путин....е...може би и Обама. Диалога го почна запада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 6
data
преди 8 години
Общо взето ще се окажат прави тези който твърдят че винаги когато петрола спадне под определена цена и Русия става диалогична :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 8 години
прав си, Запада не го закачаше докато не почна да анексира чужди земи... само мрънкаха за някви права, но бизнеса си вървеше, но сега вече стана опасен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 8 години
ти специално си стара чанта, комсомолска закалка и не се подмокряш, не важеше за теб. Иначе спокойно, каквото и да стане няма да изчезнем от чата и да спрем да усмиваме глупaци като теб които подържат един диктатор който трови няколко народа. Все едно ти си изчезнал след твоите глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
supertrader
преди 8 години
В момента е нещо като 3-та световна война, от едната страна са арабите а от другата ще сформират коалиция срещу тях. Всъщност е напълно достатъчно саш и есс да си обезценят валутите и арабите ще се кротнат без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 6
supertrader
преди 8 години
Запада се страхува от диктатури единственно защото диктаторите не са вечни и е напълно нормално след физическата им смърт кандидатите за тази позиция да се "сборят" помежду си чрез една кръвопроливна гражданска война. Но когато държавата има армия въоръжена по сериозно става още по опасно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 6
crammer
преди 8 години
А дали някой ви иска за съюзник!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 8 години
ех, подмокряте ли се момчета ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 15
redcretin
преди 8 години
Не, дойдох да ми цунете *** - щото тъй сте си научени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още