IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS отчете първото си тримесечие с печалба от есента на 2015 г.

Според банката 2017 г. вероятно ще бъде последната година, в която се очаква загуба

12:26 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Royal Bank of Scotland (RBS) се завърна към по-добра от очакваната печалба за първото тримесечие на 2017 г. Положителният финансов резултат на банката достига 259 млн. паунда. Това е първото тримесечие с печалба за компанията от септември 2015 г., коментира Ройтерс.

Резултатът е доста над средната прогноза за 50 млн. паунда на анализатори, анкетирани от банката. Подкрепяният от държавата кредитор се бори с разходи за преструктуриране и понася глоби заради години на прекомерно разширяване, довело до финансовата криза от 2008 г.

Главният изпълнителен директор Рос Макюън има за задача да понижи разходите, като съкрати работни места и намали клоновете. Същевременно той се опитва да поддържа приходите, докато цели връщането към устойчива печалба през 2018 г. и възстановяването на дивидентите, коментира Bloomberg. След като RBS натрупа загуби за над 58 млрд. паунда от 2008 г. насам, британското правителство все още държи над 70% дял в банката.

Тези резултати показват пътя към рентабилността, оставяйки миналото зад гърба ни“, каза Макюън в конферентен разговор. „Като продължаваме с намаляването на разходите и напредваме с дигиталната трансформация, ние ще представим по-проста, по-безопасна и още по-фокусирана върху клиентите банка, в която заслужава да се инвестира", допълни той.

Банката заяви, че 2017 г. вероятно ще бъде последната година, в която ще отбележи загуба, тъй като все повече се доближава до затваряне на най-мрачната глава в 290-годишната си история.

Кредиторът заяви, че няма актуализирана информация за напредъка в преговорите с американското министерство на правосъдието, коментира Ройтерс. Банката се опитва да уреди обвиненията, свързани с продажбата на ценни книжа, обезпечени с ипотечни заеми, точно преди финансовата криза от 2008 г.

През януари RBS е заделила резерви за още 3,1 млрд. паунда, подготвяйки се за уреждане на исковете. Според някои анализатори общата сума за уреждане на исковете може да достигне 9 млрд. паунда. Съотношението на базовия капитал от първи ред на RBS се повишава до 14,1% от 13,4% преди година.

Разрешаването на случая е една от двете най-големи останали бариери пред банката за постигане на целта да излезе на печалба през 2018 г. Другото препятствие е задължение, което RBS има в рамките на европейските изисквания за държавна помощ. Банката ще трябва да продаде подразделението си Williams & Glyn в замяна на спасителния заем.

Вместо продажбата обаче правителството е подало през февруари искане към Европейската комисия за одобрение на нов план, според който RBS ще наложи мерки за насърчаване на конкурентоспособността на по-малките британски банки.

Европейската комисия за момента проучва предложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още