IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстове за европейските акции

Позитивните икономически данни надделяха над поевтиняването на петрола

19:18 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръстове за европейските акции

Акциите на Стария континент затвориха със сериозни ръстове, преодолявайки спадове по време на сесията, предизвикани от поевтиняването на петрола и обезценката на руската рубла, предава CNBC.

Общоевропейският Euro Stoxx 600 Index се повиши с 1,5% до 329 пункта. Германският DAX скочи с 2,5% до 9 564 пункта, британският FTSE-100 нарасна с 2,4% до 6 332 пункта, а френският CAC 40 е нагоре с 2,2% до 4 093 пункта.

Петролът се превърна във водещ индикатор за много инвеститори през последните сесии, като днес отново потисна настроенията. Сутринта фючърсите върху Брента спаднаха под 60 долара за барел, като енергийните акции отново поведоха губещите.

Спадът на петрола повлия съществено и на руската рубла, която отчете нови дъна спрямо долара. Акциите на банките с експозиции към Русия бяха подложени на разпродажби, като австрийската Raiffeisen поевтиня със 7,5%.

Снощи руската централна банка вдигна разко основната си лихва – от 10,5% на 17%, за да спре срива на рублата. В понеделник валутата регистрира най-големия си спад спрямо долара от 1998 г. насам.

Днес представител на централната банка заяви, че след вдигането на ставката тя ще предприеме допълнителни действия за стабилизиране на местните пазари.

Русия се е запътила към рецесия на фона на поевтиняващия петрол – на който разчита до голяма степен за икономическия си растеж – и западните санкции заради конфликта в Украйна.

Икономическите новини от деня показаха, че бизнес активността в еврозоната през декември е нараснала с повече от очакваното, макар че остава ниска. В Германия бизнес доверието през настоящия месец надхвърли очакванията на анализаторите.

Британският телеком ВТ обяви, че е в разговори с Deutsche Telekom и Orange за придобиване на мобилния им бизнес EE. Акциите на ВТ се повишиха с 1,9%, а тези на Orange – с 3,3%.

Книжата на испанската петролна компания Repsol спаднаха с 3,4%, след като тя обяви, че обмисля поглъщането на Talisman Energy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още