IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саркози: Ще организирам 2 референдума - за имиграцията и за сигурността

Ако стане президент, той ще иска мнението на французите за „преустановяване на автоматичното право" на събиране на семействата на имигранти

09:13 | 08.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div data-p="al,,0,b,,8,i,_parent,,,,-1," data-r="{" id="a1.2.1.1.1.2:CaptionLongPnl">
	<div data-p="al,,0,,,0,i,_parent,,,,-1,">
		Саркози раздава автографи на купувачите на книгата му &quot;Всичко за Франция&quot; по време на посещението си в Олон-сур-Мер. <em>Снимка: Ройтерс</em></div>
</div>
Саркози раздава автографи на купувачите на книгата му "Всичко за Франция" по време на посещението си в Олон-сур-Мер. Снимка: Ройтерс

Бившият френски президент Никола Саркози заяви, че ако стане отново държавен глава на Франция на изборите догодина, ще организира два референдума - за имиграцията и за интернирането на лица с досие в разузнавателните служби, предаде AFP.

Саркози заяви в интервю за телевизия France 2, че ще поиска мнението на французите за „преустановяване на автоматичното право" на събиране на семействата на имигранти и за възможността властите да налагат административно интерниране на най-опасните лица, за които разузнавателните служби смятат, че са заплаха за националната сигурност.

Саркози уточни, че интернирането ще се решава от „министъра на сигурността". Такова министерство обаче в момента няма във Франция.

„Има демографска експлозия в Африка, където населението ще се удвои за 30 години. Поради това смятам, че вече няма да можем да приемаме автоматичното събиране на семействата за чуждестранни граждани на страни извън ЕС", изтъкна Саркози. 

„Имаме огромен проблем с неработещата републиканска интеграция", добави той.

По повод втория референдум за интерниране на опасни за държавата лица Саркози заяви, че „предвид сериозността на ситуацията да се даде думата на народа означава да се избере демокрацията".

Саркози уточни, че ако стане президент на изборите през май, тези два референдума ще се произведат на втория тур на парламентарните избори, който е насрочен за 18 юни.

Никола Саркози участва в първичните избори на десницата за издигане на общ кандидат за президент. В момента той е изпреварван в социологическите проучвания от бившия премиер Ален Жупе. 

Републиканската партия провежда първичните си избори на два тура – на 20 ноември и на 27 ноември, като в надпреварата участват над 10 политици. Победителят ще се изправи срещу действащия президент от Социалистическата партия Франсоа Оланд. Друг сигурен претендент за поста е лидерът на партията Национален фронт Марин льо Пен.

Изборите във Франция ще се проведат на 7 май и 18 юни следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още