IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семейните фирми във Великобритания са с 20% по-малко продуктивни от останалите

Три четвърти от британските фирми са семейни, поради което слабата им производителност се превръща в заплаха за икономиката като цяло

20:57 | 06.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Семейните компании във Великобритания са по-малко продуктивни от фирмите, които се управляват от външни мениджъри, показва ново изследване, публикувано в британския вестник „Telegraph”.

Според официалните статистически данни в Обединеното кралство компаниите на семейни начала са средно с 20% по-малко продуктивни от останалите бизнеси, което може да се окаже фактор, задържащ растежа във Великобритания.

Властите искат да разберат защо британските служители са значително по-малко продуктивни от тези в страни като Франция, САЩ и Германия. Ръстът на производителността е жизненоважно условие за подобряване на стандарта на живот и заплатите, затова и по-слабият му растеж е причина за безпокойство. 

През последните месеци на 2016 г. производителността (обемът на произведените стоки и услуги на един изработен час) за първи път е нараснал над пиковите нива преди финансовата криза.

Британската национална статистическа служба е изследвала мениджърските практики в повече от 700 производствени предприятия и след това е сравнила резултатите спрямо собствеността на фирмите.

Резултатите показват, че средната производителност на служител в несемейна фирма възлиза на 53 340 паунда през 2015 г., докато това в семейна компания е само 36 910 паунда.

Разлика има и между британските и мултинационалните компании. Местните фирми имат средна производителност на един работник в размер на 41 350 паунда в сравнение с 54 910 паунда за мултинационалните компании.

Данните показват, че общо три четвърти от британските фирми са семейни, поради което слабата им производителност се превръща в заплаха за икономиката като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още