IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария ще дава предимство на местните жители на пазара на труда

Работодателите да информират бюрата по труда за освободени позиции преди да търсят работници и служители от чужбина

11:13 | 22.09.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Швейцарските депутати одобриха законодателство, с което се създават преференциални условия за наемане на работа на местни жители. Целта е да се запазят икономическите договори с Европейския съюз (ЕС) и в същото време да се намали натискът върху пазара на труда от страна на чуждите работници, предава Ройтерс. 

Мярката дава на страната, която не е членка на ЕС, още време, за да постигне споразумение с Европейската комисия (ЕК), която настоява Швейцария да запази правото на свободно движение за гражданите на ЕС, за да задържи и достъпа си до европейския пазар.

Свободното движение на хора, което Швейцария приема, е застрашено след референдума от 2014 г. за имиграционните квоти. 

В богатата алпийска република живеят малко над 2 млн. чужденци, т.е. около една четвърт от населението. От тях 1,4 млн. души са от страни от ЕС и Европейското икономическо пространство.

Заради антиимигрантските настроения тази година притокът на новодошли чужденци в страната намалява.

Новите регламенти предвиждат при разкриване на нови работни места да се дава предимно на местните жители. Понятието включва и онези граждани на ЕС, които вече живеят в Швейцария.

Мярката изисква също работодателите да информират бюрата по труда за освободени позиции преди да търсят работници и служители от чужбина. 

След разговори в Цюрих в понеделник председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде да се разбере, че ще приеме този компромис, стига да бъде одобрен от съвместната комисия ЕС-Швейцария. 

Въвеждането на квоти, одобрено с референдума от 2014 г., трябваше да влезе в сила през февруари. За да не се стигне до открит сблъсък с ЕС Берн предложи компромисно решение за преференциално отношение към местните жители на пазара на труда.

Срещу мярката се обяви дясната Швейцарска народна партия, според която това е нарушение на конституцията, тъй като не е зачетена волята на народа, изразена на референдума. 

През декември планът предстои да бъде обсъден в горната камара на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Хахх не в Schweiz циганните нямат предимство като в България и Германия .... :)) Това е възможно само където има Сорросоидни НПО, до колкот си спомням Саруман също ги изгони НПОтата и им беше казал, че такива права няма да получат колко . да реват, а в Швейцарско не тръбят много просто им посочват вратата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Ужс, каква дискриминация! Тия нямат ли си НПО-та да им го обяснят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Асфалтаджии и зидаро мазачи швейцарци...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още