IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИРИЗА изпуска първото място в битката за нов мандат

Лидерът на партията Алексис Ципрас все още е най-одобряваният политик в Гърция, но ореолът му помръква

10:36 | 03.09.15 г. 3
СИРИЗА изпуска първото място в битката за нов мандат

Само преди седмица анализаторите предвиждаха лесна победа на СИРИЗА на експресните предсрочни избори, насрочени за 20 септември. Лидерът на партията Алексис Ципрас се радваше на забележителна подкрепа от гърците, а партиите в опозиция бяха изненадани от решението на премиера да подаде оставка.

Последните проучвания обаче показват коренна промяна на нагласите в гръцкото общество. Разликата между СИРИЗА и „Неа демократиа“ вече е минимална – в рамките на 1-2 процентни пункта, а последното проучване на GPO, поръчано от телевизия Mеga, дори показва, че „Неа демократиа“ изпреварва СИРИЗА, макар и с минималните 0,3 пункта, пише „Катимерини“.

Скъсява се и разликата в одобрението за лидерите на двете водещи партии – Алексис Ципрас все още е най-популярният политик в южната ни съседка, но вече с 28,8% одобрение. По петите му е Евангелос Меймаракис, който получава 27% одобрение.

Според последното проучване на GPO третата политическа сила в гръцкия парламент е националистическата „Златна зора“, която би получила 5,5% от гласовете на гърците, ако изборите бяха днес. Подкрепата за партията остава почти без промяна спрямо последните избори.

Спад отчита „Потами“ - от 6% през зимата до 4,6% в предварителните проучвания днес. Лидерът на партията – бившият журналист Ставрос Теодоракис, обаче е сигурен, че неговата политическа формация ще играе роля при сформирането на ново правителство в страната.

Бившето ляво крило на СИРИЗА - „Национално единство“, ръководено от Панайотис Лафазанис, също ще бъде в следващия парламент, според проучването на GPO. Новата формация ще получи 4%. Засега депутати ще успее да вкара и досегашният партньор на СИРИЗА - „Независимите гърци“ (ANEL). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Ама тЕа още ли имат ограничение за теглене до EUR 60 на ден ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
няма как да очакваш отговорни политици от неотговорно общесто .... това важи и за нас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ОФОРМЯ СЕ ЕДИН ГОЛЯМ КАРАБАТАК В КОЙТО НАЙ ДОБРЕ СЕ ЛОВИ РИБА. Колективната отговорност на едно бъдещо правителство ще е най висшата форма на безодговорност!ВЪПРОСА Е : дали щебъде съставено правителство или ще се върви към нови поредни избори?!И така докато бавно се убива надеждата, че БЛОКИРАНИТЕ В БАНКИТЕ ЗА МИЛИАРДИ ДЕПОЗИТИ могат да бъдат получени. Ще приспът ли гръцкия народ политиците му , или ще взривят и последните останали надежди, че могат да получат парите си обратно?!ВЪПРОС НА МАТРЯЛА НА НАРОДА НА ГЪРЦИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още