IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият референдум в Турция може да сложи край на надеждите за еврочленство

Турция от десетилетия преговаря с ЕС за членство, но без сериозен напредък

20:47 | 17.04.17 г.
<p>
	Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

Следващият референдум в Турция може да сложи край на преговорите за членството на страната в Европейския съюз (ЕС), пише Ройтерс. Пред свои съмишленици президентът Реджеп Тайип Ердоган коментира, че ще организира допитване за връщане на смъртното наказание.

Ако то бъде върнато, това ще е краят на разговорите между ЕС и Турция, коментира агенцията.

По време на кампанията за референдума самият Ердоган загатна, че може да подложи на допитване продължаването на преговорите за еврочленство. Днес той коментира по повод критичната оценка на наблюдателите за провеждането на изборите, че за Турция не е от голямо значение, ако ЕС прекрати преговорите за членство, допълва "Франс прес". 

Европейските лидери реагираха предпазливо след референдума за конституционни промени в страната. Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че резултатът е показал дълбокото разделение в турското общество и призова за диалог между политическите сили. САЩ призоваха за спазването на правата на човека.

Френският президент Франсоа Оланд коментира, че турците сами преценяват как да организират работата на своите политически институции, но резултатите показват, че планираната конституционна промяна, водеща към повече власт за президентската институция, не се приема еднозначно.

Позицията на Виена пък е, че ЕС трябва да прекрати преговорите за членство с Турция.

В Анкара се надяват, че проблемите между общността и Турция ще бъдат преодолени след цикъла от избори в ЕС, става ясно още от коментар на вицепремиерът Мехмет Шимшек. Франция ще избере своя нов президент в края на този месец, а предстоящите президентски избори в Германия са насрочени за есента.

Турция беше официално призната за кандидат за член в общността през 1999 година. Страната обаче има минимален напредък в преговорите.

Международните наблюдатели критикуваха начина, по който се проведе референдума в Турция. Според организациите процесът не отговаря на стандартите на Съвета на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още