IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статакис: Гърция е на кръстопътя на два енергийни коридора

Южната ни съседка е напът да реализира плановете си да се превърне в енергиен център за Югоизточна Европа, измествайки България

10:22 | 12.12.16 г. 25
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гърция се намира на кръстопътя на два енергийни коридора и това й дава възможност да се превърне в енергиен хъб в региона. Това коментира гръцкият енергиен министър Йоргос Статакис пред Ana Mpa.

Гърция организира серия от форуми за привличане на инвестиции в енергийната инфраструктура, посочва агенцията. В търсене на капитали Статакис вече посети Рим, Брюксел и Йерусалим. В момента е на посещение в Ню Йорк.

Двата източника на енергийни ресурси, които визира енергийният министър на южната ни съседка, са природният газ от Средиземно море и идващият газ от югоизток. Атина работи много активно за реализацията на газопровода EastMed – съоръжението ще пренася газ от новите полета в Средиземно море, които се намират в териториалните води на Израел, Кипър и Египет. Газопроводът ще „влезе“ в Европа през Гърция.

Второто направление за Гърция е Южният газов коридор, който ще пренася газ от Каспийския регион до Европа през територията на Турция (чрез TANAP) и Гърция (чрез TAP). Строителството на ТАР на гръцка територия започна в средата на май и към края на ноември вече са построени 110 километра от трасето. Общата дължина на газопровода на територията на Гърция е 550 километра.

Така Гърция, която е в средата на тези коридори, има амбицията да се превърне в енергиен център за цяла Югоизточна Европа, разнообразявайки източниците и маршрутите на природния газ. Очакванията са, че това може да стане до 2020 година, тоест когато Русия планира да преустанови транзита на газ през Украйна. 

В допълнение страната има шанс да получи още един източник на природен газ – ако бъде реализиран „Турски поток“ към Европа. На този етап Русия и Турция са се разбрали за изграждането на една тръба, която ще захранва директно турските клиенти и съответно ще бъде преустановен транзитът през Украйна и България към Турция.

Пред Статакис, който след последните рокади в гръцкото правителство пое енергийното министерство, стои още предизвикателството за реформиране на енергийния пазар и приватизацията на държавната енергийна компания PPC.

Той коментира още, че по време на инвестиционните форуми се представят още и възможностите за инвестиции в новите технологии в областта на енергетиката и в областта на възобновяемите енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
така де, и аз това казвам нищо няма да спечелим ... даже ще загубим, мерси за подкрепата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
mathematician
преди 7 години
Мисля, че сам си отговаряш на въпроса.Работата на правителството и политиците е да гарантират живота и собствеността на хората, както и спазването на законите.При положение, че не успяват да се справят с тези задачи, да искаме от тях още неща и да се надяваме, че ще се справят по-добре с тях, отколкото с базовите си задължения е абсурдно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 7 години
те не мислят, камо ли да могат да си спомнят близкото минало .... оптимист си ти, като мен :)виж че само едни и същи опорки повтарят от 15 до 18 все в един мави газ са правени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
охо, освен "умници" и Овчо има и един дето чете мисли.... :) Искам само да сложа перка на устите ви, щото освен вятър да правите с тях друго не можете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
mathematician
преди 7 години
Не е работа на държавата да се занимава с частни инвестиции.Много бързо забравихте Цанков камък - където планираните разходи по строежа изведнъж се оказаха двойни.Така че първо си отговорете на въпроса какво ще стане ако изведнъж тези 25 години, които се цитират в по-долния пост станат 50 или 75 години. Кой точно и как точно ще поеме вината за "инвестицията" (която няма да се нарича инвестиция, ами вече ще е в графата кражба). Ясно е кой ще пие студената вода - данъкоплатците. Проблемът е, че няма да има никакви последствия за политиците и агитаторите на проекта (както нямаше и за Цанков камък, както няма и за Белене и другите разни "проекти", които с течение на времето минават в графата кражби).Ако е частен проект финансиран с частни капитали - то тогава е ясно, че инвеститора ще пие една студена вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
deant
преди 7 години
Ми ако зависи от Khao ше сложи човека из цяла добруджа фотоволтаици и на всички плажове перки и ще отоплява цяла България и ще изнася за комшиите ток даже. Бива пр.о.с.тотия ама това вече е деби.л.щина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 5
Invcom
преди 7 години
Ако разбираш поне малко от икономиката няма да ги задаваш тия въпроси. Нали се сещаш, че руснаците ни предложиха заем за изграждане на нашата част от трасето, който да покриваме с парите от таксите за пренос в продължение на 25 години. т.е НЕ ни искаха НИТО 1 ЛЕВ да изкараме за построяването на нашата част от Южен поток. Айде сега ти ми обясни "умнико" какво ще печели България след 2-3 години когато ни заобиколят всички газопреносни трасета, когато Русия спре транзита на газ през Украйна (респективно и през България) и когато закрием Булгартрансгаз (защото няма да има транс на газ през страната ни) ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Той кухаото е най праведния тука ...там де , щото е тарикат момче , тука сме баламите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 7 години
именно, това е критика към начина на мислене :):) Ти май имаш проблеми с разбирането на текст ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
"нашите байганисти мечтаят да са рентиери..." Хм ...не бих казал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още