IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС одобри единния документ за пътуване на нелегални мигранти

С въвеждането на документа реадмисията ще се улесни значително

22:27 | 13.10.16 г.
<p>
	Мигранти учат немски език в Германия. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Мигранти учат немски език в Германия. Снимка: архив, Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри формата, функциите за сигурност и техническите спецификации на единния европейски документ за пътуване на мигранти, който ще се ползва при връщането им в родните им страни, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Единният европейски документ за пътуване представлява една от ключовите мерки, които могат да допринесат за ефективното връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни, посочва се в съобщението.

Сега обаче е от решаващо значение да се изгради добро сътрудничество със страните на произход на незаконно пребиваващите в ЕС лица, допълва се в съобщението.

Разширените функции за сигурност и техническите спецификации на новия документ ще улеснят признаването му от трети страни и ще ускорят реадмисията в контекста на споразуменията за обратно приемане или други договорености между ЕС и трети страни.

Връщането на граждани на трети страни, които не отговарят или вече не отговарят на условията за влизане, престой или пребиваване в държавите членки на ЕС при пълно зачитане на основните им права и в съответствие с достиженията на правото на ЕС, е съществена част от цялостните усилия за гарантиране на надеждността и правилното и ефективно функциониране на миграционната политика на ЕС и за намаляване и предотвратяване на незаконната миграция, пише още в съобщението.

Все пак Съветът признава, че някои държави вероятно ще изпитват трудности с връщането на мигранти, защото те нямат документи за самоличност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още