IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС одобри на първо четене четвъртия жп пакет

Реформата предвижда "отваряне" на националните пазари за жп операторите, така че да се засили конкуренцията

16:43 | 17.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) прие на първо четене четвъртия пакет за подобряване на железопътния транспорт в Съюза, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Новите правила имат за цел да насърчат пътуването с жп транспорт в Европа. Реформата ще “отвори” вътрешните пазари в държавите членки и ще създаде по-справедливи условия за компаниите по отношение на достъпа до националните жп мрежи, поясняват от Съвета.

Словашкият министър на транспорта, строителството и регионалното развитие Арпад Ершек коментира, че четвъртият жп пакет ще даде възможност на гражданите на ЕС да се възползват от по-ефективни жп услуги.

“Железопътните компании трябва да имат по-добър достъп до пазарите във всички държави членки с цел увеличаване на конкуренцията. Така пътниците ще имат и по-широк избор на качествена услуга. Жп транспортът трябва да увеличи своя принос към устойчивата мобилност в ЕС”, допълва той.

Ревизираните правила улесняват новите жп оператори да навлизат на националните пазари и да предлагат своите услуги. Това ще доведе до по-голям избор, по-ниски цени и по-добро качество на услугите, смятат от Съвета на ЕС.

Предвижда се тръжните процедури да се превърнат в норма за сключване на договори в жп сектора, с няколко изключения. Пряко сключване на договори ще бъде възможно, когато това води до по-добро качество на услугата или до по-висока ефективност на разходите.

За да гарантират непрекъснатост на услугите, както и функционирането им, държавите членки от ЕС все пак ще имат правото да ограничат достъпа на нови оператори, ако предлаганите от него услуги биха изложили на риск икономическото равновесие на съществуващ договор за обществена услуга, подчертава се в съобщението на Съвета.

Реформата ще укрепи независимостта и безпристрастността на управителите на железопътната инфраструктура, за да се гарантира, че всички железопътни компании имат равен достъп до жп пътищата и гарите. Въведени са и гаранции за финансова прозрачност и избягване на конфликт на интереси.

Новата система ще бъде въведена постепенно. Управителите на инфраструктурата трябва да се съобразят с новите изисквания най-късно до 2 години след влизане на промените в сила. Въз основа на правилата за достъп операторите ще могат да пускат нови търговски услуги на 14 декември 2020 г. Конкурентното наддаване за услугите като част от обществени поръчки се предвижда да започне седем години след публикуването на правните актове.

Текстовете, одобрени днес от Съвета, променят директивата за единно европейско железопътно пространство и регламента, с който се отменя друг регламент за нормализиране на счетоводните сметки на железопътните предприятия. За промените беше постигнато неофициално споразумение през април 2016 г.

За да завърши процедурата по приемането на четвъртия жп пакет, Европейският парламент трябва да одобри текстовете на второ четене. Вероятно до края на 2016 г. промените ще бъдат обнародвани и в Официалния вестник на ЕС, т.е. се очаква да влязат в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още