IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей планира да затегне контрола върху заплащането в корпорациите

Компаниите ще трябва да публикуват съотношението между заплатите на главните изпълнителни директори и останалите служители

15:35 | 25.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей планира да принуди дружествата, чиито ценни книжа се търгуват на регулиран пазар, да публикуват съотношението между заплатите на главните изпълнителни директори и останалите служители като част от мерките за контрол върху корпоративното управление, пише Bloomberg.

Мей, която обеща мярката в предизборната програма на Консерваторите, ще обяви предложенията си за промени в тази насока през следващата седмица, обяви държавен служител, пожелал анонимност.

По-радикални стъпки, като например поставянето на служителите в управителните съвети на компаниите и задължително годишно гласуване на заплащането на мениджърите, обаче са отпаднали, съобщава Financial Times.

Малко след като стана премиер Мей каза, че трябва да има задължително годишно гласуване на възнаграждението на ръководството като част от усилията й да насърчи отговорния бизнес. Съгласно съществуващата система дружествата трябва да подлагат своята политика на възнаграждения на обвързващ глас на всеки три години.

Мей, която дойде на власт през миналата година, обещавайки да защити онези, които са били изключени от ползите от глобализацията и да пренапише правилата на капитализма, загуби парламентарното мнозинство в предсрочните избори, които свика през юни.

Вчера Sky News съобщи, че правителството ще създаде и публичен регистър на компаниите, чиито инвеститори се бунтуват срещу заплатите на ръководството. Инвестиционната асоциация ще контролира регистъра според Sky. Бизнес лидерите са изразили безпокойство относно задължителните гласове за заплатите, като твърдят, че те могат да бъдат несъвместими със съществуващите договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още