IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът в сблъсък с образа на Гърция като фронтова държава за бежанците

Историите за солидарността на гърците обаче може да привлекат интереса на туристите

08:57 | 12.03.16 г.
Туризмът в сблъсък с образа на Гърция като фронтова държава за бежанците

2016 година ще постави на изпитание гръцкия туризъм, пише в свой анализ гръцкото издание "Катимерини", като се позовава на публикация на AFP. Досега Гърция беше привлекателна дестинация за туристите, изграждайки образа си със слънчевите плажове и сините води на Средиземно море.

Сега обаче туристите се сблъскват с новия образ на Гърция - на фронтовата държава за бежанците в Европа.

През 2016 година туризмът ще се развива още по-добре и от миналата година, демонстрира своята увереност гръцкият министър на туризма Елена Кунтура по време на изложението ITB в Берлин. Според нея са взети всички мерки за връщането на стабилността в страната.

"Взети бяха мерки на европейско ниво и броят на пристигащите бежанци започна да намалява", заяви тя.

За Гърция, която от дълги години се бори с рецесията и финансовата криза, туризмът е важен икономически сектор, който носи около 20% от брутния вътрешен продукт на страната. Всеки пети работещ е зает в сектора на туризма.

В последните месеци обаче гръцките острови, особено в Егейско море, са основният портал за бежанците в Европа. Само от началото на годината през Гърция са влезнали над 125 хил. мигранти от Сирия, Ирак, Афганистан и други държави от Близкия изток.

Това застрашава сериозно някои от островите, които зависят основно от туризма. В столицата на Лесбос Митилини например резервациите намаляват с 90%, а на остров Кос - с 40%.

В същото време обаче гърците продължават да демонстрират своето гостоприемство. В повечето държави в Европа вратите пред бежанците започват да се затръшват, издигат се огради и се връща контрола по границите. В Гърция обаче хората показват солидарността си.

Неправителствените организации успяват да съберат тонове дарена храна, гърците приютяват бежанците, а тези истории на съпричастност са в състояние да привлекат интереса на туристите, посочва още AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още