IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се интересува от терминала за втечнен газ край Александруполис

Съоръжението може да помогне за диверсификацията на газовите доставки за страната, коментира Петро Порошенко

16:41 | 09.02.17 г. 3
<p>
	Алексис Ципрас (вляво) и Петро Порошенко. Снимка: <em>Официален сайт на украинския президент</em></p>

Алексис Ципрас (вляво) и Петро Порошенко. Снимка: Официален сайт на украинския президент

Терминалът за втечнен газ, който се планира да бъде изграден край гръцкото пристанище Александруполис, е от интерес за Украйна, защото може да диверсифицира доставките на природен газ. Това коментира украинският президент Петро Порошенко след срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас, предава РИА Новости.

Ципрас е на посещение в Украйна по повод 25-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, допълват от пресслужбата на украинския президент. Двамата са обсъдили теми от различни области - икономика, култура, туризъм и енергетика.

Гръцкият премиер е посочил необходимостта от пълното спазване на Минските споразумения, за да бъде решен конфликтът между Москва и Киев. "Гърция уважава суверенитета и териториалната цялост на Украйна", коментира той след срещата си с Порошенко, допълва гръцката информационна агенция Ana Mpa.

Още с първите заявки за изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис се заговори за интерес от страна на американски компании да използват съоръжението за доставка на газ в Украйна. Това може да стане чрез газовата връзка между Комотини и Стара Загора (IGB).

И терминалът край Александруполис, и интерконекторът бяха признати за проекти от общностен интерес на ЕС. Първите проучвания за новия терминал получиха частично европейско финансиране и се очаква да започнат по-късно през 2017 г. Ако бъде прието окончателното инвестиционно решение за съоръжението, то ще бъде въведено в търговска експлоатация до края на 2019 г.

В момента по IGB се анализират резултатите от пазарния тест, а заради интерес от компании, които не са участвали в първата фаза на проучването, се подготвя и втори търг за свободните мощности на връзката.

По тази газова връзка България ще получава и природен газ от Каспийския регион през Южния газов коридор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
Събрали се двама дребни мошеници да си побъбрят. И като как ще потече газа през връзката от Комотини за Украйна ? И кой ще налее пари за това съоръжение на българска територия - гърците или хохлите ?Изобщо що за новина или статия е това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
От Кремъл ли ти съобщиха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
KPetkov
преди 7 години
Тоя Порошенко скоро ще ги докара до просешка тояга, продължавайки да набутва украинците. Най-вероятно "зелените" туристи скоро ще се завъртят по централните площади на Киев.http://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Ukraine-Pays-20-More-For-EU-Gas-Than-It-Would-Have-Paid-To-Russia.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още