IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария е готова да построи още една стена срещу мигрантите

Правителството обмисля изграждането на лагери от затворен тип край границата, в които бежанците да изчакат обработката на молбите им за убежище

22:37 | 09.02.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Унгария има готовност да построи втора стена по южната си граница, за да държи далеч бежанците, ако ситуацията се влоши през тази или през следващите години. Това обясниха от кабинета на премиера Виктор Орбан, цитирани от EurActiv.

Унгария започна да строи стени по границите си още в началото на мигрантската криза през 2015 година. Тогава хиляди бежанци преминаваха през страната по пътя си към Австрия и Германия, припомня изданието.

За нова защитна линия Орбан заговори още през лятото на 2015 година. Тогава той поясни, че трябва да се подсили защитата на 175-километровата граница. За унгарския премиер идващите в Европа бежанци са "отрова".

Сегашната преграда е с височина от три метра и дължина от малко над 10 километра. По нея тече електричество и е снабдена със сензори за движение и нощни камери.

Правителството планира да построи и лагери от затворен тип край границата, в които ще бъдат настанявани бежанците, докато бъдат разглеждани молбите им за убежище.

В момента около 600 мигранти чакат да бъдат обработени документите им. Те са настанени в лагери от отворен тип, които представляват "сериозен риск", посочват от унгарското правителство.

Новите лагери ще ограничат движението на бежанците, държейки ги в близост до границата.

Организации за защита правата на хората остро критикуват лагерите от затворен тип, в които се настаняват бежанци. Според тях те не отразяват демократичните устои на Европа. Унгарският Хелзинкски комитет заплаши, че ще подаде иск срещу Унгария в Европейския съд за всеки случай, в който търсещите убежище са държани затворени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
"Организации за защита правата на хората остро критикуват лагерите от затворен тип, в които се настаняват бежанци. Според тях те не отразяват демократичните устои на Европа. Унгарският Хелзинкски комитет заплаши, че ще подаде иск срещу Унгария в Европейския съд за всеки случай, в който търсещите убежище са държани затворени."Ей тия първо трябва да бъдат забранени със закон , защитаващ държавата и натикани в затворите , мама им отровна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още