IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания е намалила дела си в Lloyds до под 11%

Общата сума от продажбата на акциите в банката дотук възлиза на 15,5 млрд. паунда

11:00 | 09.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Великобритания е намалила дала си във финансовата институция Lloyds Banking Group, предава Ройтерс.

UK Financial Investments, която управлява правителствените дялове в спасените по време на кризата банки, е намалила дела си в Lloyds до под 11%, съобщават от британското правителство. 

След продажбата сумата, която UK Financial Investments си е възвърнала, вече възлиза на 15,5 млрд. паунда, съобщават от банката в изявление.

Припомняме, че Lloyds беше спасена с 20,5 млрд. паунда от парите на данъкоплатците по време на банковата криза през 2008 г.

През седмицата британското Министерство на финансите заяви, че ще продаде акции за най-малко 2 млрд. паунда от дела на държавата в Lloyds на части инвеститори през пролетта на 2016 г. Продажбата ще е най-голямата във Великобритания от 80-те години на миналия век, когато правителството на Маргарет Тачър разпродаде акции на стойност 3,9 млрд. паунда от British Telecom и акции за 5,6 млрд. от British Gas.

Великобритания започна да намалява дела си във финансовата институция през септември 2013 г. След спасяването на банката правителството на страната притежаваше 43% от общия ѝ капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още