IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възход на гръцките облигации след последната спасителна програма

Според анализатори Гърция ще може скоро да се включи към програма на ЕЦБ за количествено изкупуване

16:53 | 21.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцките държавни ценни книжа (ДКЦ), изгнаници на световните пазари през голяма част от тази година, отново предизвикват интерес, след като инвеститорите залагат, че последната спасителна програма за страната вероятно ще доведе до включването ѝ към програмата за количествено изкупуване на Европа на стойност 1,1 трлн. евро, коментира Financial Times.

Цената на гръцките държавни облигации с матуритет през 2019 г. скочи от 56 евроцента в началото на юли до 84 цента, след като продължителната конфронтация на страната с международните кредитори приключи.

Новините, че Гърция ще проведе предсрочни парламентарни избори, след като министър-председателят Алексис Ципрас подаде оставка в четвъртък, леко потисна ентусиазма, сваляйки цената до 80 цента, но все пак тя остава в близост до пиковите равнища от тази година.

„Съобщението за изборите въвежда известна несигурност, но пазарът намира подкрепа във факта, че няма краткосрочен риск от Grexit или фалит“, казва Филип Браун, ръководител на държавните капиталови пазари в Citigroup. „Не знаем в подробности кога дългът може да е допустим за участие в количествената програма, но пазарът очевидно очаква това“, допълва той.

RBS смята, че цените ще получат допълнителен тласък, ако Гърция бъде включена в количествената програма на Европа, което може да се случи най-рано през следващия месец.

Гръцки облигации само за 2,4 млрд. евро ще бъдат допустими преди страната да достигне лимита от 33% за издаване на държавни ценни книжа, поставен от Европейската централна банка (ЕЦБ), казва RBS. За да продължи участието си в програмата, Гърция ще трябва да емитира нов дълг.

Заради рейтинга „junk” на облигациите ЕЦБ ще трябва да въведе изключение от правилото, за да позволи на Гърция да се включи към програмата.

Настроението сред старшите представители на ЕЦБ през последните седмици обаче е неочаквано позитивно.

Витор Констанцио, вицепрезидентът на централната банка на еврозоната, изненада наблюдателите през миналия месец, когато посочи, че централните банкери на Европа може да предприемат необичайна стъпка и да въведат изключение от правилото още преди представителите на тройката да подготвят първия си доклад по третата спасителна програма за страната.

Констанцио заяви в средата на юли, че управителният съвет на ЕЦБ може да действа преди първия доклад, ако Атина приложи достатъчно мерки.

Търговията с гръцките ДКЦ изпадна в застой по-рано през лятото, когато сривът в отношенията между Гърция и кредиторите ѝ засили опасенията за излизането на страната от еврозоната, а през юни гръцките регулатори спряха търговията с държавните облигации.

Споразумението за нов спасителен заем от 86 млрд. евро обаче засили апетита към активите на страната и в средата на август световната рейтингова агенция Fitch повиши рейтинга на Гърция с една стъпка от СС до ССС.

„Много зависи от това какво ще се случи през следващите няколко седмици с изборите“, казва Марк Ароусмит, анализатор в at Aberdeen Asset Management. „Има възход на гръцкия дълг заради спасителната програма, но високата абсолютна стойност на доходността показва, че инвеститорите все още са предпазливи към поемането на рискове“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още