IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуба с вкус на победа

Марк Рюте има основание да се нарече победител, но трудното пред него тепърва предстои с първия тест дали ще събере мнозинство

15:16 | 16.03.17 г. 2
<p>
	Марк Рюте. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Марк Рюте. Снимка: Ройтерс

Рядко някой политик може да загуби една четвърт от местата в парламента и да обяви това за победа, пише в анализ за изборите в Холандия европейското издание Politico. Точно това направи обаче Марк Рюте и ако бъдат взети предвид настроенията в Европа и предварителните проучвания на общественото мнение, дясноцентристката VVD действително има право да се поздрави с победата.

Тя остава най-голямата парламентарно представена партия, а националистът Геерт Вилдерс записа слаб ръст на изборните резултати спрямо 2012 г.

От Politico коментират и няколко важни момента, свързани с изборите в Холандия.

На първо място това е кризата в отношенията с Турция. Холандските власти отказаха да позволят на турския външен министър Мелют Чавушоглу да кацне в страната и да организира агитационен митинг във връзка с готвените промени в Конституцията на родината му. Вероятно това също е помогнало на Марк Рюте, въпреки трудностите, които се очертават оттук насетне.

Избирателите гласуваха доста разпокъсано, което означава, че сформирането на мнозинство ще бъде трудна задача за спечелилия изборите.

Един от вариантите за Рюте е Партията на труда – една от най-старите политически сили в Холандия. Тя обаче загуби огромна част от депутатите си и от 38 места в парламента вече разполага със само 9 депутати. Според анализаторите причината за загубата на доверието е именно решението на партията да се обедини с Марк Рюте след изборите през 2012 г.

Ако и сега Партията на труда реши да подкрепи дясноцентриската формация, тя съвсем ще загуби своите традиционни поддръжници. Избирайки лявата вълна пък ще разочарова по-прогресивните холандци.

Това, което прави впечатление от изборния резултат, е победата на проевропейските партии. За много наблюдатели изборите в Холандия бяха първия тест за бъдещето на ЕС след референдума за Brexit. Това е много опростено виждане, но и повечето партии в парламента включиха проевропейска реторика в своята кампания, което дава на Брюксел един сигурен партньор в следващите години.

Изборният резултат е исторически за Зелените в Холандия. Те получават най-стабилната си подкрепа, макар и това да не е достатъчно, за да направи партията сериозен играч в парламента. Зелените обещаха на своите избиратели, че ще работят за „лява коалиция“, но пък левите загубиха своята подкрепа.

Сега партията ще трябва да реши сериозна дилема – дали да промени посоката и да гарантира мнозинството за десноцентриски премиер, или да се придържа към лявата идея. Лидерът им Йесе Клавер иска власт, но ако се съди по резултата на Партията на труда, избирателите му може и да не му го простят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
marto76
преди 7 години
Пирова победа. Ясно е, че няма да събере необходимото мнозинство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
nobel
преди 7 години
Победа, победа, колко да е победа. Защото за да победи трябваше да включи и малко от риториката на "популистите" в предизборната си кампания. По същия начин за да "победи" и на Камерън преди няколко години му се наложи да обещае референдум за членството на Великобритания в ЕС колкото и да не му се искаше това. Но някои обещания трябва да се изпълняват и цената на тая победа се оказа доста солена. Хубаво е политиците най-после да започнат да мислят, преди да дават обещания, защото такива необмислени обещания "изядоха главите" на Матео Ренци. А и на наш Бойко, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още