IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена вълна на европейските пазари след поскъпването на петрола

Заради поскъпването и на металите компаниите производителки на основни ресурси бяха сред най-добре представящите се сектори

19:43 | 10.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на европейските пазари приключиха сесията на зелена територия, след като петролът поскъпна рязко с над 3%, съобщи CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,69%, като всички сектори с изключение на туризма и развлекателната индустрия, записаха ръстове.

Графика: CNBC

Цените на петрола направиха впечатляващо възстановяване в понеделник, след като руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е готова да подкрепи евентуално замразяване на добива с цел големите страни производителки да се справят със свръхпредлагането на пазара.

Европейският бенчмарков сорт Брент поскъпна с около 2,5% до 53,35 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI поскъпна с 3% до около 51,36 долара за барел.

Заради поскъпването и на металите компаниите производителки на основни ресурси бяха сред най-добре представящите се сектори. ArcelorMittal, BHP Billiton и Anglo American записаха ръст от над 2 на сто в стойността на акциите си.

В сутрешната търговия акциите на Deutsche Bank поевтиняха с над 3 на сто заради твърдения, че банката тепърва трябва да постигне споразумение с американските власти. В крайна сметка обаче акциите на германската банка затвориха с повишение от над 3 на сто.

Няколко италиански банки се представиха по-добре от обикновено, като Banco Popolare и Banca Popolare di Milano затвориха сесията с поскъпване в цената на акциите от над 6 на сто. Така миланският борсов индекс FTSE MIB се повиеи с 1,38%.

Букмейкърът William Hill записа ръст в цената на акциите си от 2,78%, след като компанията потвърди, че преговаря за сливана с канадската Amaya.

Акциите на Osram бяха сред най-добре представящите се в търговията по обед, след като китайският производител на чипове Sanan Optoelectronics заяви, че планира да публикува официално изявление относно твърденията, че проявява интерес към германската компания. В крайна сметка обаче акциите на Osram поевтиняха с 1,58%, тъй като от Sanan посочиха, че са имали само една среща с германската компания за евентуално сливане или сделка.

Акциите на Dialog Semiconductor поскъпнаха с 2,33%, след като редица банки повишиха прогнозите си за цената на акциите.

Rolls-Royce също финишира на зелена територия, след като JPMorgan повиши прогнозата си за цената на акциите. Нискотарифната авиокомпания EasyJet записа спад от 2% в цената на акциите си, след като Societe Generale понижи оценката си от „задръж“ до „продай“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още