IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена вълна заля европейските борси

След отслабването на притесненията за последствията от британския референдум FTSE скочи с 3,6%

19:22 | 29.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските индекси записаха силни ръстове в сряда, след като пазарите осъзнаха, че каквито и да било промени на статуквото в Европейския съюз след британския референдум е малко вероятно да настъпят в краткосрочен план.

Паневропейският индекс STOXX 600 се повиши с 2,8% при затварянето на търговията в Европа, като всички сектори с изключение на автомобилния се повишиха силно.

Британският индекс FTSE скочи с 3,6%, заличавайки всички загуби, които реализира след референдума.

Френският CAC се повиши с 2,6 на сто, докато германският DAX малко изостана, като добави 1,75%.

Подемът на европейските пазари продължава от вторник, когато бе сложен край на двудневните разпродажби, въпреки несигурността около бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, след като мнозинството на Острова гласува за излизане от Евросъюза.

Във вторник британският премиер Дейвид Камерън се срещна с европейските си колеги в Брюксел, за да обсъдят позицията на страната след референдума. На срещата на върха е бил оказан натиск върху Великобритания да задейства член 50 от Лисабонския договор, който урежда напускането на ЕС. Британските политици обаче заявиха, че чл. 50 няма да бъде задействан прибързано, което допринесе за ръста на пазарите.

"Предвид слабата вероятност чл. 50 от Лисабонския договор да бъде задействан скоро, изглежда, че статуквото няма да се промени в краткосрочен план", коментира Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets, цитиран от CNBC.

Британският паунд компенсира част от загубите от последните сесии, като се търгува с леко повишение спрямо долара, на ниво от 1,349 долара.

Книжата от банковия сектор, които през последните месеци бяха подложени на разпродажби, записаха нарастване от 1,5% въпреки някои негативни новини за сектора.

Рейтинговата агенция Moody's промени перспективата за 12 базирани във Великобритания банки във вторник. За 8 от 12-те банки, включително Barclays, HSBC, Santander UK и TSB Bank, перспективата беше понижена от "стабилна"на "негативна". Въпреки това акциите на Barclays и HSBC поскъпнаха.

След атентата на летището в Истанбул, при който загинаха най-малко 41 души, акциите на редица авиокомпании, сред които на собственика на British Airways IAG, Lufthansa и EasyJet записаха колебливи движения, но в крайна сметка затвориха предимно с повишения благодарение на общия подем. Книжата на туроператора TUI бяха сред най-слабо представящите се в Европа, като поевтиняха с 3,8%, след като JP Morgan понижи ценовия им таргет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
i_hristov
преди 7 години
Май това ще е просто корекция при спада. Три дни всичко се срути, сега някои кешират бързите печалби. Паундът все пак падна с 10%, което за няколко часа са си доста големи печалби. Може би и утре ще видим малко позитивизъм, но пътят за мен е надолу. Най-малкото никой не знае в момента какво ще се прави и какво може да се случи, а неизвестността е най-големият фактор за натиск на пазарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още