IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФ „Земеделие” е разплатил 99% от бюджета на ПРСР през 2015 г.*

Най-проблемни са били общинските проекти, заяви директорът на Фонда Румен Порожанов

14:08 | 06.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Държавен фонд "Земеделие" е разплатил през 2015 г. 99% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 - 2013 г. Заедно с директните плащания и програма "Рибарство" са разплатени 3,281 млрд. лв. Това каза на пресконференция директорът на Фонда Румен Порожанов.

От началото на действие на ПРСР са разплатени 94% от бюджета й - 3, 242 млрд. евро, от които 2, 609 млрд. евро от ЕС и 0,632 млрд. евро от държавния бюджет. Порожанов уточни, че все още се правят изчисления и проверки и окончателните цифри ще са ясни в средата на 2016 г.

От 2007 до 2014 г. земеделските производители са получили заедно с агроекологичните мерки над 9 млрд. лв., допълни той. 

Плащанията през 2015  г. за животновъдство са 273 млн. лв. заедно с извънредната помощ след руското ембарго.

Миналата година по ПРСР, когато е бил пикът на разплащанията, изпълнителите на проекти са получили 1,3 млрд. лв. Не са усвоени над 24,5 млн. лв., което представлява усвояване от 99% за 2015 г.

Той посочи, че извънредният прием по мярка 121 за закупуване на земеделска техника допълнително е повишил усвоените средства. Бюджетът междувременно беше преразпределян с разрешението на Брюксел, припомни директорът на Фонда.

Той обясни, че е имало порочни проекти по частните мерки, както и общински, които не отговарят на изискванията. Те просто не са разплатени. "Може би най-проблемни бяха общинските проекти по тази и други оперативни програми заради процедурите по ЗОП", отчете Порожанов.

Той заяви, че всички заявени пред ДФЗ общински проекти по ПРСР са били за 1,298 млрд. евро. При подписването на договорите общата сума е редуцирана с 14%, а след процедурите по ЗОП и 266 финансови корекции е постигнато с 29,22% крайно редуциране на разходите.

„Системата работи, България не е пощенска кутия за разплащане на проекти”, каза шефът на Фонда. Той посочи, че в новия период с новия ЗОП, който трябва да се приеме и с новите наредби сме поели ангажимент пред ЕК допълнително да бъдат синхронизирани процедурите.

На въпрос за проблемите общински проекти Порожанов каза, че са открити нарушения при документацията и изпълнението. Не са разплатени три проекта за ВиК инфраструктура и три за спортни съоръжения. При частните проекти имало „деформации, свързани с изкуствени условия“, например разделяне на проекти в туристическите области.

Министърът на земеделието Десислава Танева посочи, че през 2016 г. се очаква директната подкрепа за фермерите да е в размер на  1,8 млрд. лв. евросредства плюс 300 млн. лв. от националния бюджет.

Тя отбеляза, че геополитическите спорове се отразяват силно на земеделския бранш, а сред най-засегнатите е млечният сектор. „Предизвикателството тази година е ресурсът да бъде разпределен за подпомагане по най-добрия начин, за да има най-висок ефект“, каза тя. 

При подмярка 6.1 за младите фермери договорирането започва от 11 януари, а контрактите ще бъдат подписани до средата на февруари в рамките на бюджета от 35 млн. евро. До 2 февруари ще приключи ранкирането по мярка 4.2 за инвестиции в преработка на селскостопански продукти, стана ясно на пресконференцията. 

Десислава Танева заяви, че заради огромния интерес към ПРСР през 2016 г. мерки 4.1 и 4.2 ще бъдат отворени по нови правила, за което се очаква одобрението на Брюксел – ще се намалят интензитетът на помощта и максималният размер на един проект.

През последните 3 месеца във Фонд „Земеделие“ са разгледани над 3000 заявления, уточниха от ДФЗ.

*Новината е допълнена в 15.51 ч.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още