IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До средата на 2016 г. отварят общинските мерки по Програмата за селските райони

С 20 млн. евро горските територии ще бъдат покрити с противопожарни кули

16:12 | 17.09.15 г.
<p>
	Обновеният парк в Добринище. <em>Снимка: МЗХ</em></p>

Обновеният парк в Добринище. Снимка: МЗХ

До средата на 2016 година ще бъдат отворени общинските мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 г. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на обновен парк в  Добринище.

Министърът допълни, че всички усилия на администрацията на МЗХ и на Държавен фонд „Земеделие“ са насочени към успешното приключване на Програмата, а това зависи изключително от изпълнението на договорите с общините в селските райони.

„Близо 5 млн. лева са изплатените субсидии по договори по ПРСР 2007 – 2013 г. на община Банско“, допълни министърът, цитирана от пресцентъра на МЗХ.

Проектът „Благоустрояване и рехабилитация на общински имоти на територията на населени места в община Банско – Добринище, с. Места и с. Филипово“ е реализиран по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места“ от ПРСР 2007-2013 г. и е на обща стойност над 1,2 млн. лв.

По-рано при посещение в  Държавно горско стопанство „Елешница“ в с. Орцево, Община Белица  Десислава Танева заяви, че ПРСР 2014-2020 г. дава възможност на държавата да доизгради противопожарни кули в цялата страна.

Предвидените 20 млн. евро по мярка 8 „Инвестиции в развитието на горските площи и подобряване жизнеспособността на горите“ от Програмата са напълно достатъчни и ще бъдат изградени противопожарни кули за допълване на националната система.

„Амбицията на Министерство на земеделието и храните е да покрием 100% от горските територии. В момента се работи по проектирането и доизграждането на националната единна информационна система за превенция срещу пожарите“, каза още министър Танева.

Министърът допълни, че другата посока, в която работи МЗХ, е изграждането на нови горски пътища и рехабилитация на вече съществуващи такива.

За тази година на територията на страната са планирани да се изградят 535 км горски пътища и да се рехабилитират стари.

До момента са регистрирани над 300 пожара, при които са засегнати 19 хил. декара горски територии. 1560 декара от тях са с огромна щета и с нужда от залесяване. Само 4% от горските пожари възникват от природата, всичко останало е плод на човешката небрежност и в много малък процент умисъл, отчете Танева.

Откритата противопожарна кула днес е една от общо 9-те, изградени по напълно приключил вече проект по ПРСР 2007-2013, като общата стойност на инвестицията по него е близо 4 млн. лева и 100% от средствата са предоставени по Програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още