IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Brexit няма как да се случи по-рано от 2018 г.

България е готова и за най-тежкия сценарий – редуцирането на кохезионната политика, увери вицепремиерът

10:21 | 22.07.16 г.
Дончев: Brexit няма как да се случи по-рано от 2018 г.

Няма как ефектът от Brexit да се усети по-рано от 2018 г. Това каза в рамките на парламентарния контрол в отговор на депутатски въпрос Томислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика..

Дончев изтъкна, че Великобритания е от големите страни донори на Евросъюза с вноска 16 млрд. евро годишно, или около 12 процента дял от общия бюджет на Европейския съюз (ЕС). За момента дебат по темата дали при Brexit ще се редуцира бюджета на ЕС не се води, каза Дончев. Дали ще се стигне до увеличаване на вноските на страните членки е много рано да се каже. Рано е да се каже и дали наистина ще имаме Brexit, допълни той. 

Най-голямото предизвикателство от Brexit са икономическите и политически последици, каза той.

Когато един от най-силните членове на ЕС от икономическа гледна точка го напуска, не можем да не очакваме неблагоприятни последици по отношение на общия пазар. На следващо място Дончев изтъкна, че политическите последици могат да са по-тежки от икономическите.

Вицепремиерът напомни, че към момента все още няма формално стартирана процедура по излизане от ЕС от страна на Великобритания. Задвижването на процедурата може да трае две години.

Дончев посочи, че евентуалното излизане от ЕС е свързано с множество негативни последици не само с европейското финансиране. Той допълни, че екипът му е изготвил няколко различни сценария за България в зависимост от ситуацията.

Ключов момент при Brexit е отношението с общия пазар, подчерта вицепремиерът. От икономическа гледна точка това е най-важното, защото Великобритания има огромна икономика, експортно ориентирана, с акцент финансови и бизнес услуги.

Дончев напомни и за двете изключения – Норвегия и Швейцария, които имат частичен достъп до общия пазар. Тези държави, като част от общия европейски пазар, приемат свободното движение на хора и плащат чрез норвежката и швейцарската програма. Така че ако Великобритания държи да запази пълен или частичен достъп до общия пазар, тя ще трябва да прави принос към кохезионната политика, заяви Томислав Дончев. Така, според него, нетният ефект от Brexit може да се окаже нулев.

България е готова и за най-тежкия сценарий – редуцирането на кохезионната политика с 10 процента например. Дончев обаче не вярва да се стигне до това решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още