IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Губим 248 млн. евро от земеделските програми заради общински проекти

Одитори са установили нарушения по ПРСР и директните плащания, заради което ЕК ни се налага финансови корекции, съобщи Десислава Танева

12:18 | 09.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Губим 248 млн. евро от земеделските програми заради общински проекти

България ще трябва да върне 248 млн. евро на ЕК по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013. Това обясни пред БНТ земеделският министър Десислава Танева. По думите й европейските одитори са изпратили искания за налагане на финансова корекция на България. Един от докладите е окончателен и според него страната ни трябва да върне в бюджета на Европейския съюз 60 млн. евро заради нарушения при общинските проекти по ПРСР, по които имало авансови плащания. Тези проекти основно са свързани с инвестиции за ремонт и облагородяване на градската среда в по-малките населени места.

"Ние сме в още няколко процедури, при които са поискани санкции", поясни Танева. Само по един от докладите ЕК иска да й бъдат възстановени 120 млн. евро, добави министърът.

Освен по ПРСР нарушения има и при директните плащания на земеделски производители, които са свързани със Системата за идентификация на земеделските площи. Честа практика е земеделските собственици да представят нереално големи обеми обработваема площ, за която да получават субсидии. Окончателната финансова корекция е наложена и заради договори по "Техническа помощ" на ПРСР, каза още Танева.

Земеделският министър заяви, че България ще оспорва наложените от ЕК финансови корекции. Единствено одиторите обаче ще преценят дали авансовите плащания са в нарушение на процедурата.

Танева обеща до Коледа да бъдат разплатени националните доплащания към земеделците, както и плащанията по агроекологичните мерки и тези за Натура 2000. Само по екологичните мерки стопаните се очаква да получат около 360 млн. лева, припомни агроминистърът.

Тя призна, че на практика 2014 г. е нулева година за ПРСР. През следващата година земеделското министерство ще се опита да стартира поне най-атрактивните мерки за бизнеса с пари от новия програмен период, обеща Танева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още